Въпросът за очакваната заплата по време на интервю за работа може да бъде от сериозно значение

Всяко успешно интервю за работа рано или късно достига до един решаващ и доста рисков въпрос, който може да предопредели бъдещето на кандидата във фирмата - "Каква заплата очаквате да получавате, ако ви наемем?"

Реално това е въпрос, който ви поставя върху тънък лед. Ако кажете число, което е по-малко от предвиденото от тях, ще останете с по-малка заплата. Ако пък кажете по-голямо число, е възможно работодателят да се откаже от вас, мислейки, че не може да си позволи да ви плаща.

Как тогава да отговорим на този въпрос? Money.com предлага един прост съвет - не казвайте точна сума (освен ако не сте наистина сигурни колко искате да получавате). По-скоро отиграйте нещата така:

Интервюиращ: "Каква заплата очаквате да получавате?"

Вие: "На този етап търся работа, която да ми пасва и да ме удовлетворява. Сигурен съм, че заплатата, която вие предвиждате, отговаря на обичайното възнаграждение за позицията и сферата на дейсност". 

Так едновремнно показвате на събеседника си, че уважавате фирмата му, но уважавате и самите себе си и знаете какво е традиционното заплащане за труда ви. Ако биха ви предложили работа, от фирмата няма да рискуват да ви подведат с по-ниска сума.

Възможно е да ви попитат и колко сте изкарвали на предишната си работа. В този случай кажете: 

"Тази позиция е по-различна от предходната ми. Нека да обсъдим какви ще са задълженията и отговорностите ми и след това да определим справедлива заплата".

Източник: money.com