Имунизации са нужни основно при пътуване в Азия и Африка, напомня вестник "Сега"

Светът е все по-малък и почти всяка негова точка е на ръка разстояние. Това дава измамно усещане на достъпност и близост - и съответно на безопасност. Само по себе си едно далечно пътуване и адаптацията към напълно различен свят може да разболее човек, но далеч по-опасни са различните заразни заболявания, към които пътуващият няма имунитет, тъй като не се срещат на мястото, където живее, напомня в. "Сега". Затова за някои дестинации определени ваксини са задължителни:

1. Ваксина срещу хепатит А

Вирусът се предава от мръсни ръце, замърсена вода, продукти и съдове, които са мити с такава вода. От стомаха инфекцията попада в кръвта и достига до черния дроб. Първоначално човек чувства отпадналост, гадене и други симптоми, типични и за обикновеното натравяне. Но за съжаление скоро се появява и сигурният симптом на хепатита - пожълтяване на кожата. Ако планирате почивка в Индия или друга азиатска (или африканска) страна, си направете ваксина.

Виж още: Новите любими туристически дестинации на българите

Първата доза - две седмици преди отпътуването, осигурява защита 6-18 месеца. Втората се въвежда след половин година - тя създава имунитет срещу хепатит А за 15-20 години.

2. Ваксина срещу менингококова инфекция

Без нея не можете да заминете например за повечето арабски страни. Тя е желателна и ако се готвите да пътувате до някои страни в Западна Европа, особено Великобритания.

Вирусът се предава по въздушно-капков път. Болестта започва подобно на настинка, но след това се появява силно главоболие, сковаване на мускулите, повишаване на температурата, дори загуба на съзнание.

Ваксината следва да се прави поне две седмици преди отпътуването и предпазва от менингит за три до пет години.

3. Ваксина срещу енцефалит

Болестта е разпространена дори в Централна Европа, но ако вашата цел е страна от Средния и Далечния изток - тя е задължителна.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

Последователно се въвеждат две дози с интервал от един месец. Ако нямате толкова време, интервалът може да бъде намален до две седмици. За да получите продължителен имунитет, третата доза трябва да се въведе след 9-12 месеца.

4. Ваксина срещу японски енцефалит

От него трябва да се пазите особено в районите на света, където се отглежда много ориз - папатаците, които пренасят вируса, се размножават именно в оризовите полета. Тази инфекция ви застрашава не в Япония (откъдето някога е дошло името й), а в Индокитай, Непал и Китай.

Стандартната ваксина се състои от три дози , които се въвеждат по схема: на 1-вия, на 7-ия ден и 30 дни след първата доза. Ускорената схема е три дози на 1-вия, 7-ия и 14-ия ден. Две дози ваксина, въведени с интервал от една седмица, гарантират 80% защита. Последната доза трябва да се въведе не по-късно от 10 дни преди заминаването.

5. Ваксина срещу бяс

След ухапване от диво животно трябва задължително да се потърси медицинска помощ. По статистика от 100 кучета в Средния и Далечния изток три-четири са болни от бяс. Ваксината се въвежда на три пъти: на 1-ви, 7-и и 21-ви (или 28-ия) ден и защитава три години, но трябва да се направи поне месец преди пътуването.

6. Ваксина срещу коремен тиф

Болестта се предизвиква от салмонелата, чиито микроорганизми попадат в тялото със заразена вода и продукти. Ваксината е желателна при пътуване в Азия, Африка, Австралия.

Достатъчна е една ваксина, поставена седмица-две преди заминаването. Имунитет придобиват 75-90% от ваксинираните за период от три до пет години.

7. Ваксина срещу жълта треска

Вирусът на жълтата треска се пренася от комарите. Първите признаци на болестта се появяват три до шест дни след ухапването. Лечението само премахва симптомите: треска, главоболие, мускулни болки, повръщане.

Ваксината е задължителна за Централна Африка, Южна Америка, Филипините, Хаити.

Единствената имунизация е най-добре да се направи поне месец преди отпътуването (в екстремен случай - седем дни преди него). Ваксината защитава 10 години.

Източник: в. Сега