Презервативите имат вграден детектор, който разпознава половите болести

Вероятно помните онзи виц, в който българските учени кръстосали светулки със срамни въшки, за да се види къде е по-добре да не прави човек секс. Очевидно до подобна, но много по-практична идея са стигнали няколко ученици във Великобритания, които са достигнали до реално решение на проблема.

Няколко ученици от Есекс, Великобритания, успяха да изобретят кондоми, които променят цвета си, щом засекат инфекция, пренасяна по полов път, пише британският в. "Дейли телеграф".

В зависимост от това до каква бактерия се докосват, презервативите ще сменят цвета си по различен начин. Така вграденият детектор ще може да разпознава различните болести.

Идеята дошла на трима 14-годишни ученици от Академията "Исак Нютон" в Есекс, които си поставили за цел да подобрят личната хигиена на подрастващите без нуждата от лабораторни тестове. Групата била наградена за най-добра здравна иновация.

Виж още: Животът не е "Фейсбук", не приемай покани от непознати

"Искахме да направим така, че полово предаваните болести да се откриват по-лесно от всякога, така че хората да могат да предприемат незабавни мерки", споделят те.

Малките учени са убедени, че изобретението им ще направи връстниците им по-отговорни.

Източник: "Дейли телеграф"