Можете ли да се причислите към някой от тези типове пиячи?

Алкохолът е близък на човечеството от хилядолетия и е бил с нас както в тъжни моменти, така и в моменти на радост. Той развързва езиците ни, кара ни да се чувстваме смели и силни, дава крила и ни кара да пълзим. Алкохолът отключва неподозирани черти в характера ни.

Но какви? При всеки действието е различно. Американски психолози обаче са успяли да изведат 4 вида пиянство - на Хемингуй, на Смахнатия професор, на Мери Попинс или на мистър Хайд, пише в. "Дейли телеграф".

Психолозите от университета на Мисури-Колумбия са работили с 364 души, които са попълнили тестове за оценка на характера два пъти - трезви и когато по тяхна преценка са били пияни.

Група "Хемингуей"

Най-много попадат в групата, кръстена на великия американски писател Ърнест Хемингуей. Числящите се към този тип пияници се променят много малко дори и след сериозно количество алкохол. При тях загубата на задръжки, интелект и добро поведение е минимална. 

Те остават организирани и разбират добре абстрактни идеи, а от предишни изследвания е известно, че тези два фактора намаляват най-много при пиянството. Затова групата се откроява от останалите почти като Ърнест Хемингуей, който твърдял, че "може да изпие адско количество уиски, без да се напие".

Виж още: Бургас - шампион по пиене

Група "Смахнатият професор"

При групата на Смахнатите професори обаче промените са сериозни, като им дава силна доза кураж. През тях подобно на едноименния герой, на когото е кръстена групата, преминава сякаш химична трансформация - от интровертни и тихи хора се превръщат в отракани и стават безскрупулни. Към тази група спадат 20% от изследваните, като броят на мъжете тук е доста по-голям от този на жените.

Група "Мери Попинс"

В третата група попадат около 15% от изследваните. При тях алкохолът влияе обичливо и обгрижващо, като след почерпка приличат на Мери Попинс - милата и любезна бавачка. Тук попадат попадат предимно жени. Те запазват приятелския си и състрадателен характер и с напредването на нощта. При тях също задръжките, интелектът и доброжелателноста намаляват по-малко от средното заради алкохола.

Виж още: Как се напиват зодиите

Група "Мистър Хайд"

Коренно противоположно е поведението на пияниците от групата на мистър Хайд. С всяко питие те започват да наподобяват все повече неприятния характер на героя от романа на Робърт Луис Стивънсън. Интелектът им намалява, задръжките - още повече. Хората от тази група най-често не помнят какво са вършили и попадат в ареста заради неприемливо поведение. В нея попадат 23%, като две трети от тях са жени.

Източник: "Дейли телеграф"