Класация подрежда градовете с най-много регистрирани случаи на тежки алкохолици

Седнем ли на маса да пием, всички сме най-големите пиячи и всички можем да пием до откат. Истината обаче е, че алкохолизмът представлява сериозен проблем и някои хора стигат до психични разстройства от прекомерната употреба на спиртни напитки. От Националния център по обществено здраве и анализи са направили изследване, цитирано от в. "Труд", което се класират градовете, където има най-много алкохолици.

Убедителен водач е Бургас - там само за година 2779 души са потърсили медицинска помощ за справяне с алкохолизма. Прекомерната употреба за спиртни напитки ги е довела до състояние на психическо разстройство, което всъщност е и причината да потърсят помощ.

Второто място се държи от София, където 1499 хронични алкохолици са потърсили медицинска помощ, а челната тройка се запълва от Перник с 1118 души, страдащи от тежка алкохолна зависимост.

Според Националния център по обществено здраве и анализи един от основните проблеми на българското общество е, че все по-малко наши сънародници търсят специализирана помощ при злоупотреба с чашката, докато годишната консумация на алкохол у нас се увеличава.

Виж още: 8 симптома, че черният ви дроб е уморен

За миналата година средно на българин са се падали по 27,1 л алкохолни напитки. Преди 14 години един човек средно е изпивал по 19,6 л алкохол за 12 месеца. Според изследването това се дължи предимно на повишената консумация на бира, която е и любимият алкохол на българите.

Данните показват, че ежедневно 21,7% от мъжете в България и 3,6% от жените употребяват пенливата течност. Общата консумация на човек за 2013 г. е 18,9 л. За сравнение - през 1999 г. тя е била 10,1 л на човек от домакинството.

Виж още: Двегодишно китайче отказва да пие мляко, иска само алкохол

В общата класация на "най-пиещите държави" ние държим 26-о място. Първата позиция е за Молдова, а последната - за Афганистан.

Според наши кардиолози все пак и абсолютната трезвеност не е толкова полезна. По-здравословно е мъжете да пият по 10 чаши вино или бира седмично, а жените - пет, отколкото да са заклети въздържатели.

Виж още: Руската църква възстановява деня на трезвеността