До другото лято феноменът ще се напълни догоре с вода и ще се превърне в езеро (видео)

Гигантският кратер в арктическия лед на полуостров Ямал, в руския Ямало-Ненецки автономен окръг, беше открит през юли. Дупката бе заснета с хеликоптери, а очевидците я описаха като много голяма - колкото в нея да се спуснат няколко "Ми-8"припомня агенция "Кросс"

По-рано тази седмица руски изследователи се спуснаха 16,5 м надолу, до дъното на кратера, за да го заснемат отвътре, както и да вземат проби от повърхността. Там установили, че от лятото насам дупката се е пълнила с вода и

сега там има замръзнало езеро с дълбочина около 10,5 м

Директорът на Руския център за арктически изследвания Владимир Пушкарьов, който е част от научната експедиция, разказва пред ИТАР-ТАСС:

"За първи път се спуснахме до дъното на кратера. Усещанията не могат да бъдат описани с думи. За пореден път ни порази неговата форма, която прилича на конус. Стените на дупката са съставени предимно от лед с малки частици от скала. Дъното й вече се е превърнало в малко замръзнало езеро. Ние спокойно ходихме по леда и взехме проби от почвата за анализ."

Предстои учените да проведат редица лабораторни анализи, за да установят какъв именно газ има в почвата на кратера, допълва "Кросс".

"Ще изследваме леда за химичния му състав. Ние вече направихме измерване за количеството вредни газове на дъното на кратера, но не открихме наличие на такива. Въздухът там е без вредни примеси и опасни газове, които да се окажат пагубни за състоянието на живите организми. Всичко това показва, че в езерото, появила се на дъното на кратера, се образуват бактерии и

тук впоследствие може да се зароди нов живот",

отбелязва Пушкарьов. Той допълва, че за съжаление на дъното на кратера не са намерили останки от древни животни, "макар да са се надявали на подобно откритие".

Една от хипотезите за образуването на дупката с диаметър 30 м е подземен взрив на газ метан, резултат от климатичните промени на повърхността. Прогнозите са, че до другата есен тя ще се напълни догоре с вода и ще се превърне в сладководен басейн.