Новото откритие може да реши голяма част от енергийните проблеми на света

Един от основните постулати в енергийната политика на ЕС е да се върви към все повече към използването на изцяло възобновяеми източници на енергия. Този процес може да бъде силно улеснен след едно ново откритие.

Изследователи от Харвардския университет са намерили начин, с които да превръщат слънчевата енергия в течно гориво, съобщава sciencedaily.com, цитирани от "24 часа".

Към момента слънчевата енергия може да се превръща във водород с помощта на фотоволтаични клетки, след което се съхранява в горивни клетки за бъдеща употреба. Въпреки това водородът така и не успя да се наложи като източник на енергия в днешния свят, който е инфраструктурно настроен да работи с течни горива.

Новият метод

Новият метод обаче предлага решение на това. Сега обаче учените са измислили начин за използване на слънчевата светлина, за да се разделя водата на водород и кислород. След това те използват бактерия, за да конвертират водорода, плюс въглероден диоксид, в течното гориво изопропанол.

Виж още: "Епъл" инвестира 850 млн. долара в слънчева енергия

Надеждата сега е, че слънчевата енергия ще намерите повече приложение, особено в развиващите се страни, където способността да се прави енергия на локално ниво ще бъде от огромна полза.