Турция разкритикува остро декларацията, приета от българския парламент, в която избиването на 1,5 млн. арменци от властите в Османската империя през 1915 г. бе обявено за "масово изтребление", информира Би Ти Ви

В изявление, публикувано на страницата на турското външно министерство, се казва, че "това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения".

Публикуваме пълния текст:

"Приетото на 24 април от българския парламент решение във връзка със събитията през 1915 г., инициирано от ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия "Атака", която също така е и против евроатлантическите ценности, показва враждебно отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета по отношение на нейната история.

Виж още: Подготвят декларация за турския геноцид над българите

Парламентът на нашия съсед България, за съжаление, беше взет за заложник от екстремистки елементи в него, като се пренебрегват хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос.

Без съмнение това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения. Тези виждания бяха също така изразени на българския посланик в Анкара, който беше поканен в министерството днес (25 април – бел. ред.)".

Виж още: Турция притиска Хасково да не кръщава парк "Арменци"

Източник: Би Ти Ви