Не се очаква обаче грипна епидемия

Хубавото, слънчево време, което ни обещават синоптиците, може да докара и нов вирус. За това предупреждават лични лекари, цитирани от "Стандарт".

Симптомите

По-високите температури спомагат за разпространението на вируса, който в момента е причина за множеството болни, които пълнят болниците. Става дума за инфекция, която засяга предимно дихателните пътища. Основните симптоми са болки в гърлото, кашлица, хрема и температура, като още могат да се наблюдават повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.

Според епидемиолози само за последната седмица броят на заболелите от вируса са се увеличили двойно. Най-много засегнати има в София-област, където на 10 хил. души население заразените са над 130.

Висока е заболеваемостта и в Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив. Затоплянето на времето според джипитата ще спомогне за разпространението на вируса.

Виж още: Над 1800 души умират годишно от грип в България

Топлото време ще трае кратко

Въпреки това не може да се очаква да се развие епидемия. Топлите дни също няма да продължат много, като синоптиците предвиждат високите температури в страната да се задържат най-много седмица, след което градусите ще започнат да падат. Температури под нулата обаче ще бъдат регистрирани само в края на ноември и то в малките часове на нощта.

Средните температурите ще варират от 10 до 19 градуса през деня и между 5 и -1 през нощта. Сняг може да вали едва в началото на месец декември. Тогава се очаква у нас да има и по-сериозна грипна вълна.

Виж още: Времето през ноември