Китаристът и основател на "Ийгълс" направи и солова кариера, а някои от най-известните му парчета озвучаваха филми и сериали

Америка скърби по поредния голям музикант, който си отиде този месец. След Дейвид Боуи в Ню Йорк на 67-годишна възраст почина един от китаристите и съосновател на "Ийгълс" Глен Фрай. Причината за кончината му са усложнения вследствие на ревматоиден артрит, пневмония и остър язвен колит, поясни групата в официално съобщение.

Заедно с барабаниста Дон Хенли той беше водеща фигура в една от най-популярните американски рокгрупи, чиито албуми са продадени в над 150-милионен тираж. "Ийгълс", сформирани през 1971-ва в Лос Анджелис, са известни у нас най-вече с песента "Хотел Калифорния", където вокалите изпълнява Хенли, а Фрай е съавтор на текста.

Самият Глен пее в друг от хитовете им - Take It Easy, който музикантите изпълняват на церемонията по влизането им в Рокендрол залата на славата през 1998 г.

Той прави и самостоятелна кариера, като в средата на 80-те записва песента The Heat is On към комедията с Еди Мърфи "Полицаят от Бевърли хилс", която се превръща в най-големия солов хит на музикант от "Ийгълс".

Фрай има и епизодични актьорски изяви. Една от тях е в сериала "Маями вайс", за който създава песента You Belong to the City. Парчето е включено в саундтрака, който се задържа начело в класацията на "Билборд" цели 11 седмици и става най-продаваният албум на 1985 г.