Кандидатът за президент на САЩ пусна комюнике, според което мнозина мюсюлмани, живеещи в страната, мразят американците

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп отново попадна под светлината на прожекторите със скандално изказване. След като преди време нарече имигрантите от Централна и Южна Америка престъпници и изнасилвачи, сега милиардерът, борещ се за номинацията на Републиканската партия, призова в комюнике да се спре влизането на мюсюлмани в САЩ. Магнатът визира в частност мюсюлмани имигранти и туристи, предаде Си Ен Ен.

"Доналд Тръмп призовава за пълно и тотално спиране на влизането на мюсюлмани в САЩ докато "избраниците на нашия народ разберат какво става", пише екипът на предизборната му кампания в "Комюнике на Доналд Тръмп за възпрепятстване на мюсюлманската имиграция".

От екипа на Тръмп твърдят, че са направили проучване, данните от което показват, че мнозина мюсюлмани, живеещи в САЩ, таят омраза срещу американците.

"Откъде идва тази омраза и защо, ние трябва да установим. Докато сме в състояние да определим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не трябва да е жертва на ужасяващи атаки от страна на хора, които вярват само в джихада и не уважават човешкия живот", заявява Тръмп в комюникето.

Виж още: Тръмп: Путин е по-приятен човек от мен

Комюникето предизвика крайно критични реакции, както от лагера на демократите, така и от редиците на собствената му партия - републиканците, като милиардерът дори беше наречен фашист и откровено опасен.

Това обаче далеч не е първото подобно изказване на милиардера. Съвсен наскоро, малко след атаките в Париж от 13 ноември, Тръмп призова да се картотекират мюсюлманите, живеещи в САЩ. 

Според последните социологически изследвания милиардерът продължава да е сред основните претенденти за номинацията на републиканците, като близо 1/3 от избирателите на партията го подкрепят.

Виж още: Терористичните нападения нямат нищо общо с религията​

Източник: Си Ен Ен