Има ли достатъчно надеждни доказателства обаче или това са твърдения от типа "една жена каза"?

От малки ни учат колко е важно да закусим и как закуската е най-важното ядене за деня. Почти всеки списък със съвети за здравословен живот започва с мантрата: закусвай добре!

Има ли достатъчно надеждни доказателства обаче или това са твърдения от типа "една жена каза"?

Виж още: Факти и митове за закуската

Преди да навлезем в детайли в това както казва науката, заслужава си да изясним как се е зародил (или по-скоро е бил създаден!) митът за закуската, съветват ни от Goodlife.

Голяма част от изследванията, показващи, че закуската е жизненоважна за здравето ви се оказват... финансирани от производители на зърнени закуски.

Yagodki

"Много - ако не повечето - изследвания, демонстриращи, че хората, които не пропускат закуската, са по-здрави и контролират по-добре теглото си, са били спонсорирани от Kellogg или други компании за зърнени закуски, чийто бизнес зависи от това хората да вярват, че закуската означава готова за консумация храна от типа на корнфлейкс" - това казва изследователката на храненето, чието име иронично е Марион Нестле и няма нищо общо с компанията.

Има и други сведения за намеса на компании за зърнени закуски в поръчката и финансирането на доклади, доказващи голямата полза от закуската.

Това само по себе си не е гаранция, че изследването е грешно, но все пак би трябвало да ни накара да подхождаме доста по-скептично.

Виж още: 10 причини да не пропускаме закуската

Вярно е, че има някои независими изследвания, твърдящи, че закуската е полезна за здравето.

Ето какво всъщност казва науката по въпроса за закуските.

В последно време учените се опитват да правят по-обосновани случайни контролирани експерименти, които да установят ефекта от консумацията или пропускането на закуската върху телесното тегло. Най-голямото такова изследване до момента е проследило състоянието на 300 души, опитващи се да отслабнат за период от 16 седмици.

Учените са констатирали, че консумацията на закуска не е имала никакъв ефект върху понижаването на телесното тегло през този период. (Друго, по-ранно случайно клинично изследване е заявило, че хората са отслабвали повече, когато не са закусвали.)

И какво сега: да закусваме или не?

Заслужава си да бъдем ясни какво казва науката за закуските и какво - не. Дотук научните изследвания твърдят, че здравният ореол около закуската може и да е незаслужен - но не и че закуската е безсмислена. Напълно е възможно тя да има страхотен ефект върху здравето, особено за някои групи от рода на подрастващи деца и спортисти. Просто няма много надеждни доказателства, потвърждаващи тези ползи.

Виж още: Грешки, които допускаме на закуска

Може и всъщност да искаме твърде много, очаквайки такива доказателства. За целта биха били нужни дългосрочни случайни контролирани клинични изследвания, които са скъпи и изключително трудни за организиране (защото участниците трябва да се придържат към навиците си за закуска в продължение на години).

Zakuschitsa

Някои експерти, като специалиста по хранене от Йейл Дейвид Кац, все още защитават закуската като важно хранене за деня: според него това е добър момент в началото на деня да се заредите с фибри и плодове. А за подрастващите деца, закуската е също толкова подходящ момент за хранене като всички други.

Други, като Марион Нестле, която от години не закусва, твърдят, че всеки модел на хранене може да насърчава по-здравословен живот, ако осигурява зеленчуци и плодове, балансира калориите и не включва много нездравословна храна."

Така че ако обичате да закусвате, продължавайте; само избирайте здравословни храни. Ако ли пък предпочитате да прескачате храненето сутрин, няма поводи за безпокойство. Дотук най-добрите учени в тази област казват, че и да закусвате, и да не го правите, няма да навредите на здравето си.

Източник: Goodlife