Изследване показва, че при индустриално произведените лютеници често разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна
Наркотично вещество в продавана масово на българския пазар лютеница. Това, което ни звучи като жълта новина, е самата реалност. Проучване на "Активни потребители" е установило наличието на наркотичното вещество олеамид. То е токсично и се влага в пластмаси и смазки, съобщава OFFNews.
Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, въздействащ на същите рецептори, на които въздейства марихуаната, обяснява пред медията д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете на лютеницата.
Виж още: Какво има в българската майонеза
По закон от "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата, нито производителя. Те обаче са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа. Засега обаче реакция няма.
"Търсехме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказва д-р Иванов.
Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че не е мигрирала от пластмаса, защото количеството е по-голямо.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засега няма да изтегли от пазара лютеницата с олеамид.
Токсиколог: Олеамидът не е наркотик
"Откритият олеамид в марка лютеница категорично не е наркотик. Има строга класификация за наркотичните вещества и то не фигурира там. Твърдението, че олеамидът е наркотик, е преувеличено и невярно", обясни пред Би Ти Ви токсиколожката от ВМА Силвия Стойкова.
По думите ѝ олеамидът не е опасен за здравето и е широко разпространен - в пластмасовите опаковки и в храни, съдържащи растителни мазнини.
Виж още: Даваме 4 млн. евро за реклама на лютеница и патладжани
За изследването
В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са подложени на тестове 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната.
При индустриално произведените лютеници често разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна. Д-р Иванов посочва, че също така са открити огромно количество въглехидрати. Средният процент на въглехидратите в индустриално произведената лютеница е 18% при 12% за домашната. Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.
В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много, коментира д-р Иванов, като по думите му причината за безконтролното добавяне на захар е една - захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.
"Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет", казва Иванов.
"Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само три марки са се съобразили със стандарта - до 2,5%. Процентът е над 5%", уточнява той.
В изследването не са били включени био лютеници, тъй като желанието на "Активни потребители" е било да се изследват масовите марки, обяснява експертът.
Източник: OFFnews.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook