Изследване показва, че при индустриално произведените лютеници често разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна

Наркотично вещество в продавана масово на българския пазар лютеница. Това, което ни звучи като жълта новина, е самата реалност. Проучване на "Активни потребители" е установило наличието на наркотичното вещество олеамид. То е токсично и се влага в пластмаси и смазки, съобщава OFFNews.

Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, въздействащ на същите рецептори, на които въздейства марихуаната, обяснява пред медията д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете на лютеницата.

Виж още: Какво има в българската майонеза

По закон от "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата, нито производителя. Те обаче са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа. Засега обаче реакция няма.

"Търсехме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказва д-р Иванов.

Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че не е мигрирала от пластмаса, защото количеството е по-голямо.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засега няма да изтегли от пазара лютеницата с олеамид.

Токсиколог: Олеамидът не е наркотик

"Откритият олеамид в марка лютеница категорично не е наркотик. Има строга класификация за наркотичните вещества и то не фигурира там. Твърдението, че олеамидът е наркотик, е преувеличено и невярно", обясни пред Би Ти Ви токсиколожката от ВМА Силвия Стойкова.

По думите ѝ олеамидът не е опасен за здравето и е широко разпространен - в пластмасовите опаковки и в храни, съдържащи растителни мазнини.

Виж още: Даваме 4 млн. евро за реклама на лютеница и патладжани

За изследването

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са подложени на тестове 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната. 

При индустриално произведените лютеници често разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна. Д-р Иванов посочва, че също така са открити огромно количество въглехидрати. Средният процент на въглехидратите в индустриално произведената лютеница е 18% при 12% за домашната. Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.

В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много, коментира д-р Иванов, като по думите му причината за безконтролното добавяне на захар е една - захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.

"Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет", казва Иванов.

"Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само три марки са се съобразили със стандарта - до 2,5%. Процентът е над 5%", уточнява той.

В изследването не са били включени био лютеници, тъй като желанието на "Активни потребители" е било да се изследват масовите марки, обяснява експертът.

Източник: OFFnews.bg