Всички знаем, че големите художници са били хора като всички нас, подвластни на своте прищевки, страсти и слабости

Понякога зад големите шедьоври, които те са създали, и на които днес се възхищаваме, стоят интригуващи истории - или съвсем банални факти, останали погребани задълго, пише "Брайт сайд", цитиран от Nie-Jenite.bg.

Вижте историите зад някои от известните платна:

Отмъщението на Дали

През 1925 г. Дали рисува "Фигура на прозореца". По това време е едва 21-годишен, Гала още не е влязла в живота му и той използва за модел сестра си Ана Мария.

С времето семейните отношения се влошават. Дали стига дотам да заяви, че понякога плюе върху портрета на майка си и това му носи истинска радост.

Ана Мария е шокирана. През 1949 г. тя пише "Салвадор Дали, видян през очите на сестра си". Художникът е бесен и не го крие.

Отмъщението идва няколко години по-късно и носи заглавието "Млада девица, автосодомизирана от собственото си целомъдрие" - косата, позата, колоритът - всичко отпраща към "Фигура на прозореца". Може да се приеме, че по този начин Дали отмъщава на сестра си за книгата.

Двете лица на Даная

Рентгенов анализ на "Даная", една от най-известните картини на Рембранд, разкрива интересни подробности от живота на художника. Първоначално Даная - митологичната героиня, която Зевс опложда под формата на златен дъжд, - носела чертите на Саския, съпругата на Рембранд. Тя обаче умира през 1642 г.

Виж още: Голата маха и още 11 нецензурирани картини (16+)

След смъртта й Рембранд трансформира лицето на Даная и тя добива чертите на Герче Диркс, дойка на сина му, а впоследствие и любовница на художника. И така за поколенията Даная остава с лицето на Диркс - жената, на която Рембранд подарява бижутата на покойната Саския. Тя го осъжда за неспазено обещание за женитба, а той успява да я затвори в приют за бедни.

Жълтата спалня на Винсент

През 1888 г. Ван Гог наема малко студио в Арл, Южна Франция, и рисува спалнята. Колоритът като че отразява щедрото слънце и обилна светлина на Прованс.

Истината обаче се оказва малко по-различна. Ван Гог пие лекарства, за да се справи с епилепсията си. Лекарствата променят възприятията му. С една дума, особеният колорит на картините от онзи период се дължи на химичните реакции, протичали в мозъка на художника.

Беззъбото съвършенство

Уди Алън има един фейлетон, озаглавен "Ако импресионистите бяха зъболекари". Куриозното е, че един изкуствовед на име Джоузеф Броковски е бил зъболекар. Именно той доказва, че зад загадъчната усмивка на Джокондата се крие... липса на зъби. При увеличение на леонардовия шедьовър той открива белези, недвусмислено сочещи липсата на предни зъби.

Защо Свободата е гола?

Според специалистите за "Свободата води народа" Йожен Дьолакроа е бил вдъхновен от перачката революционерка Ан-Шарлот, която отива на барикадите след смъртта на брат си и убива деветима стражи. Художникът я рисува с гола гръд. Според него голата гръд символизира кураж и отдаденост, както и триумф на демокрацията. Тя също така показва, че Свободата, както всяка революционерка, не носи корсет.

Драмата на австрийската Мона Лиза, или Отмъщението се сервира студено

Съпругата на австрийския захарен магнат Фердинанд Блох-Бауер е единственият модел, който Климт е рисувал два пъти. Цяла Виена обсъждала скандалната афера между художника и Адел, съпругата на магната. Нараненият съпруг избира едно доста необичайно отмъщение за любовниците. Той поръчва на Климт портрет на жена си и го кара да прави стотици скици, надявайки се в хода на работата художникът да се отегчи от модела.

Виж още: "Жената в златно" - историята на една реституция за стотици милиони

Блох-Бауер спонсорирал художника и искал работата да трае години, така че невярната съпруга да вижда как художникът охланядав към нея. Не му липсвало нито търпение, нито средства и накрая планът му се увенчал с успех.  Работата отнела четири години, през които страстта гаснела и любовниците безвъзвратно охладнявали един към друг. Адел Блох Бауер така и не разбрала, че мъжът й знае за аферата с Климт.

Източник: Nie-Jenite.bg