Кулинарното пътешествие ни пренася в слънчевия испански град Кадис, където преди около две столетия се ражда културата на тапаса, станала популярна напоследък и в България

Конкретно идеята се ражда в култовия ресторант "Венторийо дел Чато", основан през 1790 г., който и до днес диктува модата в средиземноморската кухня. 

Историята на тапаса

Историята разказва, че испанският крал Фернандо VII обичал да отсяда на терасата на този ресторант на чаша вино, за да се наслажда на Кадиския залив и Атлантическия океан. 

Чашата с вино му била сервирана покрита с тапа, за да я предпазва от постоянния вятър. По-късно се ражда и идеята на тапата върху чашата с вино да има и малко мезенце - тапас.

Tortillita de camarones, или Тортичка от скариди

Тортичка от скариди e най-представителният тапас в ресторант "Венторийо дел Чато" и регионът на Кадис.

Рецептата:

Смесваме 150 г брашно, около 100 г скариди (изчистени и възможно най-малкия размер), около 200 мл студена вода, щипка сол, половин лъжица накълцан на дребно лук и ситно нарязан магданоз.

Разбъркваме сместа до получаване на консистенция, малко по-гъста от тази за палачинки.

Гребваме с решетъчна лъжица от сместа и пържим във фритюрник или съд със силно нагорещена мазнина до получаване на златист цвят.

Така нашите хрупкави тортички от скариди са готови за дегустиране на чаша бяло вино. Е, разбира се, ако и виното е от прочутите региони на Херес и Санлукар, удоволствието ще бъде пълно.