"Хилядите емоции, които бушуват в мен през деня, излизат наяве едва когато танцувам" - Ейбрахам Линкълн

29 април е Международният (Световен) ден на танца / International (World) Dance Day. По решение на ЮНЕСКО се празнува от 1982 г. насам, в чест на известния теоретик и реформатор на хореографското изкуство Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), който остава в историята с гръмкото прозвище Баща на съвременния балет.

Днес празнува голяма част от артистичното общество - професионални танцьори, самодейни артисти, ансамбли за съвременни и народни танци, театрални балети и опери.

Примабалерината Светлана Захарова в "Лебедово езеро".

Бащата на съвременния балет е роден в Париж на 29 април 1727 г. Бъдещето му е било начертано от ранна детска възраст - трябвало е да стане военен, но темпераментен и самостоятелен по характер, той не се отказва от любовта си към театъра и танца, насърчаван от знаменитите си учители - Жан-Дени Дюпре и Луи Дюпре.

Още на крехката 16-годишна възраст е поканен в Комическата опера и участва в пародията "Галантни Индии" от Флавар.

В Берлин Новер има честта да бъде представен на Волтер, с когото поддържа приятелски и професионални отношения дълги години. 

През 1750 г. става партньор на знаменитата бразилска певица и актриса Камарго в Лионския театър, а през 1751-1752 г. младият Новер сам оглавява балетната трупа на театъра.

Легендарното изпълнение от филма "Мръсни танци".

"Танцът е твоят пулс, ритъмът на сърцето ти, въздуха в дробовете ти. Той е ритъмът на живота ти. Той е изражение на времето и движението, на щастието, радостта, тъгата и гнева", е казал Джак Де Амброз.

Източник: Bulevard.bg