Препоръчва се дневно да не консумираме повече от 25 грама захар

От Световната здравна организация (СЗО) към ООН призоваха за значително намаляване консумацията на добавена захар, която се съдържа в почти всички продукти - от газирани безалкохолни напитки до кетчуп. Това е част от борбата на организацията със затлъстяването, което придобива все по-големи мащаби в световен план, предаде АФП.

По колко захар може да консумираме

От СЗО и преди са изказвали препоръки за ограничаване на дневния прием на захар до 10% от общия прием на калории. Този път обаче се настоява захарта да бъде намалена наполовина. Бариерата от 5% означава, че човек не бива да консумира повече от 25 грама захар на ден - т.е. 6 чаени лъжички. Само за сравнение - в една кутийка с газирана напитка се съдържат 10 лъжички захар.

Опасни за здравето са свободните захари като захарозата, фруктозата и глюкозата, добавяни към храни и напитки от производители, готвачи и самите потребители. Те са естествен компонент на продукти като пчелния мед и плодовите сокове. Препоръките на СЗО не се отнасят до пресните плодове, зеленчуци и млякото, тъй като няма преки доказателства, че те са вредни за здравето.

Виж още: Нов данък върху вредните храни

Захар в несладките продукти

Организацията посочва, че много от т.нар. "свободни захари" се съдържат в преработени храни, които традиционно не са възприемани като сладки. Така например в една супена лъжица кетчуп се съдържа една чаена лъжичка захар.

Вече повече от десетилетие СЗО препоръчва захарта да съставлява не повече от 10% от дневното ни меню. Агенцията към ООН решава да намали двойно тази граница след продължили цяла година дискусии между страните членки.

Виж още: Защо газираните напитки са вредни

От организацията обаче уточняват, че препоръката е с "условен характер", тъй като изследванията в държави с толкова нисък прием на захар са недостатъчно на брой, за да бъде направено коректно сравнение.