Квартетът на Бранфорд Марсалис с гост-вокалист Кърт Елинг, певицата Даян Рийвс и фънк басистката Ник Уест, работила с Принс, са хедлайнъри на музикалното събитие в началото на юли в Южния парк

Шестото издание на A to JazZ (1-3 юли, Южен парк 2) ни среща с някoи от величията на американската джаз сцена: виртуозната фънк басистка Ник Уест, любимка на покойния Принс, носителката на четири награди "Грами" Даян Рийвс, забележителният квартет на саксофониста Бранфорд Марсалис със специален гост Кърт Елинг.

Ник Уест е работила не само с Принс, но и с други прочути имена като Дейв Стюарт от "Юритмикс" и Джон Мейър, сериала "Клуб Веселие", американския "Мюзик айдъл". В сп. "Билборд" музикалният журналист Алекс Хендерсън обобщава таланта й така: "Ник Уест е един от малкото изпълнители на XXI век, който не е лишен от виртуозност".

Докато работи върху първия си албум Just In The Nik Of Time Дейв Стюарт е запленен от нейния соул глас и се свързва с нея за съвместна работа по няколко проекта. Дни по-късно вече тя е участие с него в Лос Анджелис пред многобройна публика, а малко по-късно двамата започват нови записи с композитора и продуцент Глен Балард, носител на "Грами".

Оттогава насам тя акомпанира на световни звезди, сред които и Маркъс Милър, а талантът й привлича вниманието на Лени Кравиц, Стивън Тайлър и колегата басис от "Ред хот чили пепърс" Флий.

Даян Рийвс, която наесен навършва 60, е една от най-изтъкнатите джаз вокалистки в света, известна със своята виртуозност и импровизаторска смелост.

Носителка е на "Грами" за най-добро вокално джаз изпълнение с три последователни записa, като получава статуетката във всички вокални категории, а четвъртата й награда е за участието й във филма на Джордж Клуни "Лека нощ и късмет!", получил и шест номинации за "Оскар".

Пред българската публика джаз примата представя най-новия си албум Beautiful Life (2014), който миналата година получи "Грами" за най-добър джаз албум с вокали. В този първи неин албум от пет години насам се включват Грегъри Портър, Робърт Гласпър, Лала Хатауей и Есперенца Сполдинг.

Легендарният квартет на Бранфорд Марсалис се придружава от знаменития Кърт Елинг като гост-вокалист в необичайно артистично сътрудничество, довело до албума Upward Spiral, който излиза през юни.

Квартетът в състав: Марсалис (саксофон), Джоуи Калдерацо (пиано), Ерик Рийвъс (контрабас) и Джъстин Фокнър (ударни) много рядко кани други музиканти, но джаз лексиката на Елинг, гъвкавостта на неговата техника и изключителната му интонация позволяват на музикантите да изпълнят редица произведения по нов, по-различен начин.

И въпреки че следва познатия формат на стандартен джаз квартет с вокал, този проект може да бъде определен като всичко друго, но не и като стандартен.

Резултатът от съвместните им звукозаписни сесии в Ню Орлиънс е колекция, която обединява настоящи и бъдещи джаз стандарти от различни композитори.

A to JazZ е част от календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. и е подкрепен от Министерството на културата. От своето създаване насам фестивалът се реализира благодарение и на изключителната подкрепа от своя съорганизатор, фондация "Америка за България".

Подробности и новости около А to JazZ ви очакват в официалната Фейсбук страница и сайта на фестивала.  

Източник: A to jazZ