Турският президент лансира закон, ограничаващ достъпа до аборти, достъпа до противозачатъчни и секциото при раждане

"Трябва да умножим наследниците си. Говорят за планиране на населението, за контрацептиви. Нито едно мюсюлманско семейство не бива да подхожда така. Никой не може да се меси в работата в Бог. Основният дълг тук е на майките". Това заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган по време на реч в Истанбул, съобщава Ройтерс.

Изказването му бе посрещнато остро от женски организации и от опозицията в страната. 

Речта на Ердоган обаче отново повдига въпроса за правата на жените в южната ни съседка. Ердоган, който идва от крайноконсервативните и религиозни среди често е критикуван заради позициите си, които могат да бъдат характеризирани често като сексистки.

По-рано тази година Ердоган вече лансира закон, който да ограничи абортите, достъпа до противозачатъчни и секциото при раждане.

Тогава още той заяви, контролът върху раждаемостта е "предателство" и жената трябва да роди поне 3 деца.

Виж още: Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо

Речта, която държа тогава по случай Международния ден на жената - 8 март, наблегна на това, че за него една жена преди всичко е майка и най-големия подарък, който може да се направи на жените, е да ги "отървеш от бремето на икономическата независимост". 

Наскоро пък съпругата му Емине смята османския харем за "училище, подготвящо жените за живота".

Тя, както ѝ дъщерите ѝ винаги носят забрадки на публични места и се придържат към консервативното облекло. Именно Ердоган пък беше факторът, който през 2013 г. отново позволи да се носят мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения - нещо, което бе забранено още от времето на Кемал Ататюрк.

Неговият съпартиец Бюлент Арънч пък също не отстъпва в използването на сексистки коментари. Преди две години той призова жените да не се смеят, защото не било морално, а мъжете - да държат съпругите и дъщерите си изкъсо.

Източник: Ройтерс