Имиграционният натиск предстои да се увеличава, смята главният секретар на МВР

Има известно подобрение на условията, при които работят граничните полицаи на южната ни граница, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Имиграцията в България

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР Лазаров очерта мерките, които се предприемат за овладяване на бежанския натиск:

"25 години не е пипнато нищо по българските граници. Удари ни много тежък имиграционен натиск, който е безпрецедентен в най-новата ни история. За съжаление той предстои да се увеличава", призна Лазаров.

"Така че ние трябва да създадем организация. Тя функционира в няколко аспекта - краткосрочен, средносрочен и дългосрочен. Краткосрочният включва овладяване на кризата и контролирането й: насищането с голяма бройка служители от вътрешността на МВР, които да блокират подстъпите към държавата. Средносрочният вариант включва изграждането на инфраструктурно съоръжение. Дългосрочният аспект включва политически въпроси. Те са на ниво ЕС", каза още главният секретар на МВР.

Днес експерти от няколко ведомства ще обсъдят издигането на технически съоръжения по границата с Турция и възможностите на армията да помогне за спиране на потока от нелегални имигранти.

Техническо съоръжение по границата ни с Турция

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков планира да изтегли от границата с Турция голяма част от полицаите, командировани от цялата страна, за да охраняват.

В интервю за "Здравей, България" по Нова телевизия той обясни, че става дума за около 600 души, които трябва да бъдат заменени със 700 временно назначени местни служители.

"Трябва да се ускори изграждането на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция. Който търси спасение, ще мине през граничните пунктове, а не да попадне в лапите на трафикантите. За 2014 г. са задържани около 6000 души нелегални емигранти", каза още министърът.

Вучков отрече да има конфликт между МВР и Министерството на отбраната заради ситуацията с бежанците. От военното ведомство са отказали да отделят персонал, но са изразили готовност да продължат логистичната подкрепа поне до изграждането на преграда по границата.

Европейските страни не планират да върнат на България 7500 бежанци

Това е броят запитвания на няколко държави в кореспонденцията им в страната за отделни имигранти, каза министър Вучков пред Нова телевизия по повод информацията от последните дни, че Германия, Австрия и Унгария възнамеряват да върнат у нас 7500 бежанци, регистрирани тук и след това прехвърлили се нелегално на запад.

По думите на министъра, регистрираните в България бежанци всъщност са 3000, но "това не значи, че ще ни бъдат върнати, няма някоя европейска държава да изсипе толкова бежанци у нас - несправедливо е да искат да върнат тези хора".

Всъщност, другите европейски държави са в правото си да върнат бежанците, регистрирани тук - съгласно Дъблинския регламент. Миналата година обаче Германия "опрости" на България 3000 такива бежанци. Което означава, че всъщност броят на регистрираните тук би следвало да е далеч по-голям.

Въпреки това държавата спешно трябва да увеличи капацитета на бежанските си центрове, подчерта министърът.

"Не искам да чертая апокалиптични картини, трябва обаче да усилваме капацитета и да има постоянно съдействие с Агенцията за бежанците. Необходимо е и да проявим повече усилия за европейска солидарност", каза той.

Петко Сертов

Министърът каза още, че няма новини от издирването на Петко Сертов.

Ако искате да получите отговор къде е Петко Сертов, попитайте главния секретар или шефа на СДВР, каза Вучков.

На въпрос защо е позволено убийците на студента Стоян Балтов да напуснат страната, той отговори, че трябва да има електронен контрол за проследяване.

"Промени трябват, но да не се ръководим от принципа, че МВР трябва да пази всеки, който минава през границата. Законодателството понякога изостава от реалните проблеми. Хората са прави да недоволстват“, заяви той.