За мащабната международна операция срещу организираната престъпност съобщиха от ДАНС

Операция ONYMOUS, насочена срещу т.нар. "тъмен интернет" в TOR мрежата, е осъществена в средата на тази седмица от правоохранителни органи на 16 европейски държави, съвместно с партньорски структури от САЩ.

У нас в акцията, осъществена с координационна подкрепа от Европол и Евроджъст, участваха ДАНС и прокуратурата.

Целта на операцията е била да се спрат сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в интернет, както и задържане на престъпните групи, които ги администрират и използват. Информацията от сървърите, хостващи незаконните услуги, е била иззета и копирана.

В хода на разследването в българското интернет пространство са спрени 129 скрити сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата: разпространение на материали със сексуално насилие над деца и профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойни и пране на пари.

На тяхно място е поставен специалният банер на операцията. Използвана е инфраструктурата на хостинг компания в България.

В световен мащаб са спрени и иззети над 410 скрити домейна. Арестувани са 17 души, които са поддържали и администрирали скритите сайтове. Иззета е дигитална валута (биткойн) на стойност над 1 млн. щатски долара плюс повече от 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.