Романът на Катарина Ингелман-Сундберг, издаван в България от "Колибри", ни приготвя за големи порции хумор и добро прекарване

Ако тръпнете да отворите поредния европейски трилър със северен привкус, който да ви държи в напрежение с машинациите си до последната страница, "Дребната старица, която наруши всички правила" на Катарина Ингелман-Сундберг (ИК "Колибри" 2015) най-вероятно не е това, което би задоволило вкуса ви. 

Ако пък държите на щипката чувство за хумор, особено ако идва заедно с едно доста нетрадиционно бабе, чиято най-голяма мечта е да избяга от старческия дом, където е настанена, и... да обере банка, тази книга може да е точно това, от което имате нужда.  

В случай че решите да се насладите на тази прекрасна книжка, пригответе се да видите солените шеги на живота, когато той е към своя край, несгодите, които група пенсионери в Швеция трябва да търпят, както и отказа им да признаят правилата. 

Това е роман за революционни души (както четящите, така и героите), който няма как да не ви остави с усмивка накрая. Революция, пенсионери и боровинков ликьор!

Накратко, сюжетът е следният: 

77-годишната Марта Андерсон мечтае да избяга от старческия дом и да обере банка. Твърдо решена да не прекара оставащите си дни в креслото, а да открие пътя към по-вълнуващ живот, тя се опълчва заедно с четирима стари приятели срещу ограниченията, които им налагат в дома. 

Петимата започват да се бунтуват - отначало срещу вечерния час и храната с вкус на пластмаса. Но постепенно стават все по-дръзки и скоро измислят коварен план - да избягат. С помощта на проходилките си те се изправят в защита на пенсионерите по целия свят. И приключението започва...

Това е книга, на която могат да се насладят хора от всички възрасти. И дава много повече на читателя, отколкото на пръв поглед може да се каже. 

Романът "Дребната старица, която наруши всички правила" носи на авторката си Катарина Ингелман-Сундберг световна популярност. С издаването си книгата оглавява класациите по продажби в Швеция, Великобритания, Италия, Германия, Холандия, Исландия, Канада.

За авторката

Катарина Ингелман-Сундберг е авторка на 18 книги в различни жанрове, като в родната си Швеция е най-известна с историческите си романи за времето на викингите. Самата тя е морски археолог и уредник на музей. 

Книгите й се отличават със собствен почерк, с чувство за хумор и елементи на изненада. Иначе казано, ако решите да се докоснете до "Дребната старица, която наруши всички правила", пригответе се за едно наистина приятно четиво. 

Отговорете на нашия въпрос с "Фейсбук" коментар под самата статия (публичен, за да можем да го отчетем) до вторник, 18 август, 12,00 ч., и ще имате шанс да спечелите този роман.

Кой е преводачът на романа "Дребната старица, която наруши всички правила" на български език?

А) Елена Радинска
Б) Богдан Русев
В) Галина Меламед

Победител в играта ни е Stanislava Dobreva, която е отговорила правилно на въпроса ни. Ще се свържем с нея лично, за да ѝ обясним как да вземе наградата си.