Исландците гостуват у нас на 11 декември, за да представят новия си студиен албум Mexico; подгряват ги The Science

Една от най-интересните електронни формации - "Гусгус" (GusGus) от Исландия, гостуват в София на 11 декември по покана на EventEase. Страната ни е включена в световното им турне за представяне на техния нов студиен албум Mexico, с подкрепата на ирландското уиски "Бушмилс" и бирата "Гролш".

Заради засиления интерес към гастрола мястото на концерта е преместено от клуб "Терминал 1" в по-просторното Студио "Орфей" на ул. "Самоков" 60 (зад Интерпред, само на 100 м от метростанция "Жолио Кюри"). Вече закупените билети не се нуждаят от презаверка!

GusGus са сред най-влиятелните групи, произлезли от пъстрата електронна сцена на Исландия, обясняват организаторите. Умението им да забъркват с лекота техно, хаус и експериментален поп е довело до творчество с над 20-годишна история и разпознаваем собствен стил.

Групата е сформирана в началото на 90-те, като заема името си от... кускуса. Седемте колоритни музиканти се събират, докато работят заедно върху филм, чиято реализация тягостно се бави.

Певецът Даниел Агуст Харалдсон, който участва като актьор в продукцията, решава да експериментира с електронни мелодии и предлага на другите да създадат общ музикален проект. След експерименталния си период "Гусгус" се утвърждава като колектив от различни изпълнители, който разработва свой почерк в стилове като електронна музика и трип хоп.

Един от сегашните им членове, който е в състава от самото начало - Биргир Тораринсон (по-известен като Биги), споделя: "Началото беше просто сбирка на интересни хора - един вид експеримент. Никой не беше много напрегнат какво ще излезе от цялото това нещо. Просто се забавлявахме с музиката."

Така, без много напрежение, "Гусгус" подписват договор с култовата по онова време независима британска звукозаписна компания 4AD, с която жънат първите си сериозни успехи. Оттогава съставът им е претърпял промени, преминават през различни стилове на електронното звучене, а сега, с помощта на лейбъла "Компакт рекърдс", издават своя девети студиен албум.

Mexico е описван като колекция от спокойни, чувствени и позитивни парчета, които метафорично носят усещането за "бягство към Далечния запад". Музиката има по-леко поп и денсфлор звучене, за да се избяга от мрачния и минималистичен техно привкус на предишния им студиен албум Arabian Horse.

На сцената като вокалисти излизат Стефан Стефенсен (по-известен като President Bongo) и Даниел Агуст Харалдсо, а зад тях, заобиколени от семплери, миксери и синтезатори, са Биргир Тораринсон (Biggi Veira) и Хьогни Егилсон.

Вече е известна и подгряващата група - новоизгряващите представители на алтернативната електронна сцена у нас The Science: Мартин и Нино Гомез, чиято цел е да разбият много от клишетата, задушаващи "българския ъндърграунд".

Музиката им е описвана като микросвят от звуци, които обгръщат един от най-специфичените гласове на родната сцена в момента - мистериозния Нино Гомез, познат още като Data Transporter. Текстурата зад този характерен глас е изградена от Мартин, който работи от години под името Soulslept.

GusGus са в Студио "Орфей" на 11 декември. Там ще имат и своя мърчандайз зона, от която българските им фенове могат да закупят за спомен дискове, тениски и други изненади.

Следете събитието и във "Фейсбук"

Билети "Ранно пиле": 25 лв. (само в магазин "Яко" на ул. "Граф Игнатиев" 43 и тел. 0886 33 33 67). Билети по 30 лв. - налични онлайн и в мрежата на Eventim.bg (магазини "Германос", "Пикадили", OMV, НДК, "Офис 1" и др.)

Трима от вас могат да спечелят покана за двама, ако отговорят правилно на следния въпрос в полето за коментари по-долу (със своя истински "Фейсбук" профил):

Коя е столицата на Исландия?

а) Осло

б) Рейкявик

в) Дъблин

Чрез томбола изтеглихме трима от вас, които са отговорили правилно на въпроса по-горе.

Печелившите:

1. Velizar Andreev Kitanov

2. Dejan Galovski

3. Цветозар Черкезов

С печелившите ще се свържем във "Фейсбук", за да уточним как ще получат наградата си. Пропускът важи за двама.