От 13 до 18 декември НДК посреща всички любители на книгите с щандове на над 200 издателства и участници от България и чужбина

От 13 до 18 декември София приветства книгоманите. Тогава отваря Софийският международен панаир на книгата, който тази година представя повече от 200 участници от България и чужбина, на шест етажа от Националния дворец на културата. 

Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници. 

Малки и големи издателства приготвят специалните си коледни предложения за гостите на панаира. 

Самият панаир на книгата се открива с гостуването на Софийския духов оркестър на 13 декември от 11:00 в Централното фоайе на НДК. 

Организаторите на панаира оещават вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. 

Повече от 60 премиери са планирани да се състоят в рамките на панаира, като на сцената гостуват известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой. 

В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които представят информация относно книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес. 

В програмата са заложени и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на третия етаж на НДК. 

Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект "Златен лъв", която ще бъде връчена в петък, 20,30 ч. в литературен клуб "Перото". 

За четвърта година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху изключително актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма. 

Пълната програма на Софийския международен панаир на книгата можете да откриете на сайта на Асоциация "Българска книга".

Пълният списък с участниците на панаира можете да намерите тук

Ето и разположението на щандовете на тазгодишния панаир на книгата:

Shtandovete na panaira na knigata 2016 g parter i chetvarti etazh

Shtandovete na panaira na knigata 2016 g vtori i treti etazh