Едва трима от всеки 10 души в столицата смятат, че въздухът не е мръсен, а 36% не се оплакват от нивата на шум

Много хора не харесват големите градове заради мръсния въздух и шума. Оказва се, че специално за София тези хора са доста стабилен дял от общото население. 

Едва 28% от софиянците, или трима от всеки 10 жители на столицата, са доволни от качеството на въздуха в София. Това показва проучване на Евростат, направено по повод днешния Световния ден на околната среда - 5 юни. 

Изследването на Евростат е било направено сред 83 европейски града през 2015 година.

В българската столица голям е и процентът на недоволните от нивото на шума в града - 64% за сметка на 36% доволни от звуковия фон на града.

На последно място сред страните от ЕС по удовлетвореност на гражданите от качеството на околната среда се нарежда румънската столица Букурещ. Там едва 22% са доволни от въздуха и 31% - от нивото на шума.

Виж още: Трябва ли София да изгаря отпадъци за гориво

По отношение качеството на въздуха недоволни са още в Париж (30%), Мадрид (31%) и Рим (32%).

Освен Букурещ и София като най-шумни градове се очертават още Атина (43% доволни от звуковия фон), Рим, Мадрид и Валета, като и в трите града доволните от нивоо на шума са 45%.

Като най-чист град в екологично отношение се очертава ирландската столица Дъблин - там 88% от гражданите са доволни от качеството на въздуха и 82% - от нивото на шума.

Сред най-екологично чистите градове се нареждат още Виена, Хелзинки и Люксембург. 

Виж още: Над 60% от българите дишат мръсен въздух

Източник: в. "Труд"