Содената питка е задължителна за празничната трапеза на Бъдни вечер

Продукти:

100 мл олио за намазване
2 с.л. оцет
по 1/2 ч.л. бакпулвер, сода и сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
0,5 ч.л. сол
400 мл топла вода
800 г брашно

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното над дълбока тава. По средата правим кладенче, в което слагаме: 1 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулвера угасяме в оцета. Още докато шупти, го добавяме в кладенчето. 

Започваме "събирането" на тесто. Наливаме малко по малко водата, така че постепенно да се получи тестяна топка. Покриваме с памучни кърпи и оставяме да почине за 30 минути.

Намазваме кухненския плот с олио и измесваме тестото върху намазнената повърхност. Намазваме тавичка за печене с олио. От топката оформяме питка с форма по желание. Намазваме питката с памук, топнат във вода и олио.

Печем в загрята фурна, на 200 градуса - първо отдолу, за да се вдигне добре (15 минути), след което включваме отгоре още 15-20 минути.

Виж още: Как се прави коледният щолен

Източник: Kulinaria.bg