Причината е орязаната субсидия

Около 1500 служители на БДЖ ще бъдат съкратени, а 140 влака ще бъдат спряни от движение. Това заяви пред БНТ директорът на холдинга Владимир Владимиров, като допълни, че крайната мярка се налага заради орязването на държавната субсидия с 40 млн. лв.

Владимиров подчерта, че държавата определя "в какъв размер" да бъде услугата, която БДЖ предоставя.

Държавната субсидия

Според него твърденията, че субсидията за БДЖ ще бъде 500 млн., лева не отговарят на истината, защото в прогнозният бюджет тя е 140 млн. лева, а е трябвало да бъде 180 млн. лева. Именно това ще бъде и причината за бъдещите съкращения в железниците.

Той допълни, че преди да бъде намален съставът, ще има поне 7 месеца преговори със синдикатите, като обезщетенията ще бъдат в размер между 4 и 5 заплати.

Прекъснати реформи

Виж още: Московски: БДЖ не може да бъде спасено в сегашния си вид

"През 2010 г. започнахме реформи в системата, постигнахме определени резултати, имаше инерция от тези реформи, която продължи до 2013 г. За съжаление, сега виждаме обратно връщане към нарастване на загубите и практически се връщаме в една ситуация около края на 2010 началото на 2011 г.", допълни Владимиров.

Изпълнителният директор на БДЖ Холдинг заяви, че не се предвижда увеличение на цената на билетите през 2015 г. Най-вероятно няма да бъдат закупени и нови влакове. Към момента задълженията на компанията към кредиторите са 370 млн. лв.