В комиксите на "Марвъл" костюма на Тони Старк вече ще облича млада афроамериканка, която учи в Масачузетския технологичен институт (МИТ)

След като Тор, богът на гръмотевиците, стана жена, а Капитан Америка - цветнокож, "Марвъл" въвеждат още една подобна промяна при свой ключов персонаж.

След комиксовото продължение на "Войната на героите" (Civil War) супергероят Железен човек (Iron Man), който досега беше алтер-егото на милиардера Тони Старк, придобива нова самоличност. В него вече ще се превъплъщава нова комиксова героиня - тийнейджърката Рири Уилямс.

На първата корица за новата поредица, която започва наесен, зад нея е нарисуван и Тони Старк, но като холограмен изкуствен интелект.

Рири, както е галеното име и на попзвездата Риана, е млада афроамериканка, приета да учи в Масачузетския технологичен институт (MIT) едва 15-годишна. Именно там, в общежитието, тя сглобява свой железен костюм...

Остава само да разберем как ще е новото й прозвище, за да не е man (мъж). Варианти като Желязната лейди (Iron Lady), както наричаха покойната британска министър-председателка Маргарет Тачър, или Желязната девица (Iron Maiden), по името на популярната рокгрупа, са вече заети.

Първата поява на Железния супергерой в новата поредица игрални филми беше през 2008 г., а най-новата - в "Първият отмъстител: Войната на героите". Оттогава насам Робърт Дауни-джуниър се е снимал в шест комиксови екранизации и му предстоят още поне два, а тази роля го превърна в най-скъпоплатения актьор в света.

В комиксите за Отмъстителите през 2014 г. вече беше сменен полът на бог Тор, като така "Марвъл" се надяваха да привлекат момичешката аудитория.

Щитът на Капитан Америка / Стив Роджърс пък беше предаден в ръцете на Сам Уилсън / Сокола, който в игралните филм се играе от Антъни Маки. Досега той беше дясна ръка на супергероя, чиято възраст надхвърля 90 години, а на екрана се играе от Крис Евънс.

Неотдавна беше направено и най-шокиращото разкритие в биографията на супергерой досега - Капитан Америка, който празнува 75 години от първата си поява в комиксите, беше разконспириран като агент на тайната злодейска организация "Хидра".