"Хъфингтън поуст" въвеждат нова система, която позволява на служителите им да прекарват отпуските си спокойно

Едно от най-досадните неща в живота на работещия човек са служебните имейли по време на отпуск. Времето за почивка все по-често губи значението си, особено ако за един ден, в който се предполага, че ще се излежаваме на плажа или ще караме ски в планината (в зависимост от сезона), получим 30-ина имейла, в които ни занимават с 1000 неща.

Това е проблем, както в големите компании, така и в малките. Пионерите в бизнеса обаче отчитат това, като нередно и въвеждат системи, които позволяват на работниците им да си починат максимално, лишени от стреса на офис средата. Пример за това е американската медия "Хъфингтън поуст".

Примерът на Хъфингтън

"В "Хъфингтън поуст" винаги сме давали да се разбере много ясно, че от никой служител не се очаква да проверява работни имейли и непременно да им отговаря през уикенда и когато е в отпуск", коментира пред "Бизнес инсайдър" съоснователката и главен редактор на сайта Ариана Хъфингтън.

В тяхната фирма се държи на това правило, като Ариана смята, че е важно то да се спазва, за да могат хората под нейно ръководство да успяват да се откъснат от работата и да си почиват. По този начин, когато се върнат на работа, ще са по-продуктивни и мотивирани.

Виж още: Вторият най-богат на планетата иска тридневна работна седмица

В "Хъфингтън поуст" се въвежда и нов инструмент, който ще се грижи именно за този проблем. Той е представен в специален имейл до всички служители от Ариана Хъфингтън, с който тя благодари на чудесния технологичен отдел на компанията.

Този инструментът дава възможност на всеки служител да избере дали имейлите, които получава на служебната си поща по време на отпуск, да не се изтриват. Освен тази опция, те могат и да посочват дали имейлите да не се архивират накуп, за да ги заварват в архив, когато се върнат на работа.

Спокойната почивка преди всичко

Виж още: Работихте ли през летния отпуск?

"Колко често само виждаме хора (и аз се включвам в това число), които са на почивка и са поставили автоматичното съобщение до податели в електронната си поща, че ги няма, но въпреки това отговарят на пристигнали имейли - често няколко секунди след като изпращачът е получил писмо, че са извън офиса! Защо? Защото сме пристрастени и понеже веднъж щом видим имейл, се чувстваме изкушени да му отговорим", казва Хъфингтън.

Вдъхновението и за това нововъведение дошло от германската компания "Даймлер", която дава избор на служителите си дали всички техни работни имейли по време на отпуск да се изтриват автоматично. В тези случаи подателите получават отговор да пратят съобщението си до служителя, след като се върне на работа на определена дата, или ако е спешно, да се свържат с негов колега на посочен имейл.

Виж още: "Ако семейството е на първо място, работата не е на второ"

Източник: "Бизнес инсайдър"