Той се надява приемникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли, когато досегашният управител ще е изкарал два пълни мандата начело на централната банка

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров подаде оставката си в писмо до 43-тото Народно събрание на Република България три месеца преди края на мандата, който изтича на 10 октомври. Той обявява, че напуска поста от 10 юли и настоява наследникът му да встъпи в длъжност от същата дата.

Гуверньорът в оставка настоява да се избегнат всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

Законът определя периода 10 юли-10 август като времева рамка за избор на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври.

Според Искров приемникът му трябва максимално бързо да попълни ръководния екип на централната банка, като предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управления "Емисионно" и "Банков надзор", които да бъдат гласувани от парламента в съответствие с процедурата.

Фаворит за поста на Искров е Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ. Партньорите им в коалицията също издигнаха свои кандидатури: "България на гражданите" от Реформаторския блок - Бисер Манолов, Патриотичният фронт - Григорий Вазов, а АБВ - Виктор Йоцов.

Кой е Иван Искров

Искров, който беше депутат от НДСВ, стана управител на БНБ през 2003 г. и датата на днешната му оставка закръгля пълните му два мандата начело на централната банка. За втория му мандат го подкрепиха ГЕРБ през 2009 г. 

Скандалите около управителя на БНБ започнаха в средата на миналата година заедно с кризата около КТБ, припомня Би Ти Ви. След близо 1 млрд. лева, изтеглени за дни, централната банка затвори трезора на Цветан Василев и обеща това да е само за месец.

Три седмици по-късно се оказа, че за 2/3 от кредитите, отпуснати от КТБ - за 3,5 млрд. лв., липсват документи.

Докладът от проверката отиде в прокуратурата заедно със сигнал от БНБ, че Василев чрез трето лице е изтеглил повече от 205 млн. лв. само срещу разписка. Впоследствие прокуратурата отрече да са изнасяни пари в брой.

На призивите да поеме отговорност за фалита на четвъртата по големина банка у нас Искров така и не отговори с оставка, а прехвърли цялата отговорност към подуправителя Цветан Гунев, с ресор "Банков надзор".

И докато централният банкер нееднократно обвиняваше Василев, че е източил КТБ целенасочено, а Василев - че Искров изпълнява поръчка, любителски кадри, на които двамата пеят рамо до рамо в заведение, показаха как всъщност не са били в толкова лоши отношения.

След видеото, излъчено в "Господари на ефира", от БНБ коментираха, че Искров няма да се оттегли под натиск, а събития от частен характер не влияели на работата му като управител.

Иван Искров дава интервю пред БНТ от кабинета си, септември 2014 г.

Източник: БНБ; Би Ти Ви