Слънчевото затъмнение, което ще стане на 20 март, може да наруши енергоподаването в Европа, тъй като много страни разчитат на слънчевата енергия от фотоволтаиците

Рискът от инциденти не може да бъде изключен, смятат експерти от енергийни мрежи, информира "Файненшъл таймс", цитиран от "Телеграф". 

Събитието на 20 март ще бъде 

"безпрецедентна проверка на електрическата система на Европа", 

смятат от Европейската мрежа на системните оператори за пренос на електроенергия (ENTSO-E).

В България не се очаква да има проблеми за системата, обясниха от българския "Електроенергиен системен оператор". 

ENTSO-E посочи, че от няколко месеца се планират координирани мерки, чрез които ще се помогне на системата да посрещне затъмнението, което се очаква между 8,40 и 12,50 часа централноевропейско време (между 9,40 и 13,50 часа българско време) 

и ще може да бъде наблюдавано в целия континент

Близо 35 000 мегавата електроенергия, което е равно на производството на близо 80 средно големи електроцентрали, постепенно ще "изчезнат" от европейската енергийна система, преди постепенно да се възстанови производството на ток. 

Добрата новина е, че у нас слънчевото затъмнение ще е частично, само в Северна Норвегия ще има наблюдаване на пълно изчезване на слънчевия диск. 

В Северозападна България се очаква до 90% от слънцето да бъде затъмнено. В останалата част на страната ще бъдат закрити до 40% от слънчевия диск.