Решението на бюджетната комисия в парламента ще стане факт, ако се приеме и в пленарната зала, междувременно БНБ отчита над 0,5 млрд. лева печалба на търговските банки в края на май

До 14 дни след изтеглянето на ипотечен кредит ще можем да се откажем от него, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

С новите текстове банките ще са длъжни да ни предоставят единен информационен формуляр, чрез който да се ориентираме по-добре в офертата. Методиката на формиране на лихвения процент трябва да бъде част от договора. 

Текстовете, които въвеждат в нашето законодателство европейска директива, бяха приети единодушно от депутатите, информира БНР. 

Те обаче ще влязат окончателно в сила едва когато бъдат гласувани в пленарната зала и обнародвани в "Държавен вестник".

Виж още: По колко и за какво теглим кредити

Междувременно БНБ отчита над половин милиард лева печалба на търговските банки в края на май.

Увеличението спрямо първите пет месеца на миналата година е с 55 млн. лева. Кредитният портфейл обаче се свива с 0,1%.

От една страна, заемите за домакинствата се увеличават, но кредитите за фирмите намаляват, което допринася за общия спад на този показател.

Депозитите на домакинствата продължават да нарастват, макар и с по-бавни темпове. В системата има високо ниво на ликвидни активи. Това се дължи на разплащателните сметки на други банки, както и на междубанковите депозити до седем дни.

Увеличава се делът на дълговите ценни книжа в портфейла на банките. Ценните книжа се смятат за много сигурна инвестиция, пояснява БНР. 

Източник: BNR.bg