При възрастните хора шофирането стимулира когнитивните функции и забавя процесите на стареене

Шофирането понякога може да носи огромно удоволствие, да ни успокои и да ни накара да се чувстваме по-добре. Като цяло отношението към колата в много семейства е като към пълноправен член на фамилията. Но според едно американско изследване нещата стигат дори по-далеч.

Учените от Колумбийския университет в Ню Йорк  са установили, че шофирането е полезно за здравето на възрастните хора. Управлението на автомобил стимулира когнитивните функции и забавя процесите на стареене, пише "Дейли експрес".

От проучването става ясно още, че водачите на автомобили са предпазени и от състояния на деменция. Установено е, че когато възрастни хора спрат шофирането, психическото и физическото им здраве се влошава. Загубата на независимост също често води до проявата на симптоми на депресия.

Това не е първото подобно проучване. Предишни резултати също сочат, че преустановяването на шофиране увеличава депресивните настроения.

Виж още: Кои са основните рискове зад волана и как да ги избегнем​

Д-р Гохуа Ли от изследователския екип казва, че за много възрастни хора шофирането е неизменна част от всекидневието и е сериозен индикатор за самоконтрол и независимост. С напредването на възрастта обаче настъпва момент, в който водачите на автомобили трябва да решат дали да продължат да шофират, или да се откажат. 

"Когато този моментът настъпи, трябва да се вземат предвид последствията от отказа от шофиране и да се изготвят индивидуални планове за запазване на подвижността и социалните функции", съветва д-р Ли.

Източник: "Дейли експрес"