Торен бръмбар и колибри в празничния doodle на 22 април, чието отбелязване започва в САЩ през 1970-а. Темата тази година е "Зелени градове"

"Гугъл" отбелязва Деня на Земята 22 април с анимиран doodle, в който се редуват шест представители на фауната от цял свят.

Изборът на търсачката е паднал върху рижото колибри (Selasphorus rufus), ушатата медуза (Aurelia aurita), торния бръмбар, двойка японски "снежни маймуни" макак, отровната риба балон, наричана още "фугу", и йеменския хамелеон (Chamaeleo calyptratus).

Виж още: Маймуни през зимата - и на плажа

Тази пролет Денят на Земята се отбелязва за 44-ти път. Ежегодно в инициативата се включват над 1 млрд. души в 190 държави, припомнят от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Първото честване на Earth Day (Деня на Земята) се организира през 1970 г. в САЩ от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уисконсин и изявения студентски лидер Денис Хейес. В проявите тогава се включват над 20 млн. американци, а като резултат се сформира мощно движение в защита на околната среда и са приети закони за чист въздух и чиста вода.

България е сред първите държави, които се присъединяват към честванията в международен мащаб, които започват през 1990 г. и превръщат Деня на земята в най-големия светски празник.

Темата през 2014 г. е "Зелени градове"

Зеленият град черпи енергия от възобновяеми източници, например слънчевата и вятърната енергия, и разпространява тази енергия чрез ефикасни и надеждни микромрежи.

Зеленият град се състои от сгради, които са енергийно ефективни, опазват водите и намаляват отпадъците.

Зеленият град е свързан с чист и достъпен обществен транспорт и има изградена инфраструктура за велосипедисти и пешеходци.

Зеленият град е по-здравословен, по-достъпен и е приятно място за живеене.

Кампанията за зелени градове започна миналата есен, като се фокусира върху три ключови елемента - сгради, енергия и транспорт. Основните й цели са да подпомогне градовете да ускорят прехода си към по-чисто, по-здравословно и икономически по-добро бъдеще чрез подобряване ефективността на инвестициите във възобновяеми технологии.

Енергия

По-голямата част от света в момента разчита на остарели от поколения електрически структури, които са изключително неефективни и мръсни. За да станат градовете по-устойчиви, настоящата система трябва да се реформира, да се премине към възобновяеми енергийни източници и да се използват възможностите, които предлага XXI век.

Зелени сгради

Сградите са причина за близо 1/3 от всички глобални емисии на парникови газове. Чрез естествени подобрения в дизайна тези емисии могат да се намалят драстично. За да се осъществи това, е важно да бъдат осъвременявани наредбите за строителство, като се акцентира на техническите характеристики и се подобри възможността за финансиране.

Транспорт

Транспортът е най-бързо растящият източник на емисии от парникови газове в световен мащаб, 3/4 от които идват директно от пътните превозни средства. За да се намалят тези емисии, е нужна да се подобрят стандартите, да се увеличат възможностите за обществен транспорт, да се инвестира в алтернативен транспорт, да се подобрят възможностите за колоездене и ходене пеша.