Само шест години след създаването си Центърът за асистирана репродукция (фонд "Ин витро") отпразнува 4000 бебета, родени с помощта на фонда

Под наслов "Голямото преброяване на бебетата ин витро" на 14 февруари с празничен концерт беше отбелязан рожденият ден на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Съорганизатор на спектакъла, който беше посветен на децата, родени с помощта на Центъра за асистирана репродукция (фонд "Ин витро"), бяха фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие".
Десетки бяха децата и техните родители, посетили събитието.

Много от тях разпознаха д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс "Д-р Щерев" и председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), която присъстваше като специален гост.

Запомнящите се изпълнения на малките таланти предизвикаха голямо въодушевление в залата. На празничния концерт дойдоха много родители, извършили процедури в Медицински комплекс "Д-р Щерев". След концерта част от тях се срещнаха с д-р Тимева и изразиха благодарността си към екипите на клиниката.

"Невероятно е да виждаш щастливите родители, които се радват на порасналите си вече деца. Подобни инициативи показват колко значима е дейността на фонда и ни насърчава да продължим още по-упорито да работим през следващите години, за да има повече деца за България", сподели развълнуваната д-р Тимева.

След "голямото преброяване" от Медицински комплекс "Д-р Щерев" установиха, че всяко четвърто бебе, родено след инвитро с подкрепата на фонда, е заченато с помощта на екипите от акушер-гинеколози, ембриолози и биолози на лечебното заведение.

"Това е глътка утеха от неудовлетворяващата статистика, че 150 хил. двойки в България срещат трудност да имат свое дете.  Но решение съществува. Благодарение на модерните асистирани репродуктивни технологии и по-добрата грижа по време на проследяването на бременността случаи, които се смятаха за неразрешими вчера, днес завършват с успех и бебешки плач у дома", добави д-р Тимева.