Какво включва "неприемливото поведение, свързано с пола, което се възприема негативно от отсрещната страна" - и защо е нужно да се говори за подобни посегателства

Сексскандалът в Холивуд отеква вече втори месец и предизвиква нови и нови вълни от разкрития. Оплакванията от поведението на Кевин Спейси са 20 само в лондонския театър "Олд Вик", където актьорът беше артистичен директор в продължение на близо едно десетилетие. Той обаче не може да бъде уволнен от сериала "Къща от карти", както настояват продуцентите от "Нетфликс", тъй като в договора му няма "морална клауза"...

А как изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас? "Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", твърди пред телевизия Bulgaria On Air сексоложката проф. Станка Маркова.

По думите й дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение, което е свързано с пола и е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

- Цинични шеги

- Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно

- Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)

- Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)

- Обиди или подигравки от сексуално естество

- Прекалено фамилиарничене

- Показване на порнографски материали

- Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата

- Принуда за сексуални контакти

- Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация кое е сексуално насилие и кое не е зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха три съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят On Air".

Виж още: Кара Делевин с послание към жертвите на секстормоз

4500 лв. е най-голямата глоба, наложена за сексуален тормоз на работното място у нас, обобщава БНТ. Броят на жалбите през годините обаче е незначителен. Комисията за защита от дискриминация е образувала преписки едва по 20 случая за сексуален тормоз на работното място.

Стигането до крайности и подкрепата от семейството им дава смелост да подадат жалба.

"Съпругът на собственичката ми отправяше неприлични предложения. След неколкократни отказа на поканите ми намaлиха заплатата, започнаха да я бавят и променяха смените ми без мое знание. Накрая започнах да изнемогвам..."

"Управителят на банковия клон ми се обясняваше в любов и ми предлагаше да живеем заедно, докато бях в майчинство. Когато се върнах на работа, ме посрещна с думите: "най-добрият служител". След това започнаха проблемите - бях нарочена за съкращаване. И всичко това се случи в институция, където дори и на сайта за служители е публикувана фирмената политика за защита от дискриминация..."

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това e било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна, в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria On Air.