Заразата може да седи в системата ви месеци наред и почти с нищо да не издава присъствието си, като същевременно извършва тъмното си дело.

Ето основните признаци, показващи, че компютърът ни е хакнат:

1. Паролите ви са сменени

Ако получавате имейли, че паролите ви в определен сайт са били променени, а вие не сте правили нищо подобно, това е най-очевидният признак за опит за пробив или дори за успешен такъв. 

Най-добрата защита е веднага да активирате авторизирането на две нива при вход във всички сайтове, където това е възможно (например "Фейсбук"). Така, освен паролата, ще може да удостоверявате самоличността си например със специален код, който се изпраща на личния ви телефон. 

2. Браузърът ви е променен

Включвате го и изведнъж виждате нови панели за инструменти или друга стартова страница. Това може да е следствие от свалянето на ново приложение - днес дори най-уважаваните софтуерни разработчици прегрешават с такива добавки. 

Обаче може да е и признак, че в системата ви е проникнал вредоносен код. Спомнете си какво сте даунлоудвали наскоро и дали промените не са предизвикани от вече така често срещания "допълнителен софтуер" като рекламните браузърни ленти.

Виж още: Как се открива изгубен смартфон или таблет

3. Необичайно поведение на системата

Всичко странно, което не можете да си обясните, е сигнал да наострите вниманието си. Например, ако видите, че е била инсталирана нова програма, за което не знаете нищо. Или при стартирането на компютъра за секунда се появява и веднага изчезва черният прозорец на текстови интерфейс.

В такъв случай първо трябва да проверите дали няма проблеми при стартирането на системата. За това има много инструменти, като например популярният CCleaner. Може да използвате и вградения системен инструмент msconfig.

4. Пренасочване към странни сайтове

Ако всеки път при въвеждане на търсене не попадате в обичайния "Гугъл" или "Яху", а на някакви рекламни страници, ако навсякъде ви преследват изскачащи прозорци, това е признак за заразяване с вируса DNSChanger

Епидемията му донякъде вече отшумя, но се срещат и нови модификации. Тази програма ви "пробутва" страниците на рекламодателите си и може да блокира обновленията на антивирусната ви програма.

Вижте още: Нов живот за старите смартфони и таблети

5. Нов антивирус или системен оптимизатор

Някои сайтове (обикновено такива с по-сенчеста репутация) ви шокират с обяви за заразяване с вирус и веднага ви предлагат да инсталирате "най-надеждната антивирусна програма". Така се разпространяват и фалшивите системни оптимизатори и ускорители.

Ако сте се поддали и сте свалили такава програма, смятайте, че компютърът ви вече е заразен.

Фалшивият антивирус може да имитира дейност и дори да пуска рапорти за обезвреждане на зловредни програми, но реално самият той е такава.

6. Неочаквано се появяват нови приятели или съобщения

Ако броят на приятелите и харесаните страници в социалните ви профили се увеличи, това е сигурен признак за взлом. Много е възможно личните ви данни да са били откраднати и да бъдат използвани за разпращане на спам. 

Не по-малко подозрителен признак са и съобщенията и статусите в социалните мрежи, каквито не сте писали.

Вижте още: Как да прикрием следите си в Мрежата

7. В профила ви е влизано от непознато устройство

Някои сайтове, особено такива, в които се съхранява лична информация, имат система за оповестяване, когато в профила ви е влизано от непознато устройство. Такава опция се предлага и от "Фейсбук". В Gmail пък можете да проверите тази информация направо в основния прозорец, долу вдясно. 

Никога не игнорирайте тези известия и веднага сменете паролата си, ако ги получите.

Вижте още: Как да заличите следите си във "Фейсбук"

Решението

Ако сте забелязали един или повече от тези сигнали, вероятно компютърът ви е станал жертва на успешна хакерска атака. Това не е повод за паника и в повечето случаи всичко може да се поправи.

Изтрийте всички програми, които не използвате или не познавате.

Инсталирайте известна и препоръчана антивирусна програма. Много производители пускат "леки" безплатни версии, които стават за бързо лечение на проблема.

Променете интернет настройките си за използване на една от допълнителните DNS услуги. Например OpenDNS или Google DNS.

Променете паролите на всичките си профили, на първо място - на пощата и в социалните мрежи. 

Проверете списъка с интернет приложения, които имат достъп до данните ви в "Туитър", "Фейсбук", "Гугъл+".

Върнете браузъра си към дефолтните настройки. 

Вижте още: Как да върнете обратно имейла, който току-що изпратихте

Източник: LifeHacker / Мениджър Нюз