Време е да развенчаем мита, че ниското кръвно е едва ли не предимство и повод за завист.

Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате се уморени и ви причернява, а краката и ръцете ви винаги са студени, независимо от времето навън и от температурата в стаята ви, то най-вероятно сте хипотоници – т. е. страдате от ниско кръвно налягане, пише Hera.bg.

И макар че високото налягане се счита за по-рисково и може да е повод за притеснение, ниското кръвно също не е за подценяване, защото то също води до доста неприятности и най-вече – кара ни да се чувстваме зле, вместо да сме бодри и тонизирани.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Внезапното падане на кръвното налягане може да предизвика неприятности, като: прилошаване, колапс, нарушаване на нормалните ежедневни дейности, сънливост и нетрудоспособност

Освен това, то често е съпроводено от други неприятни симптоми, като: сърцебиене, замаяност, гадене, бледа кожа, главоболие, постоянна жажда... 

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

Защо на някои хора им пада кръвното?

Причината е в не добрата циркулация на кръвта към мозъчните клетки, в резултат на което не може да им се осигури необходимото количество кислород и хранителни вещества и се чувстваме уморени и отпаднали.

Виж още: 5 скрити симптома за проблеми със сърцето

Да разгадаем симптомите! 

Размазано виждане – когато кръвното ви е ниско, ви е трудно да концентрирате погледа си, което се дължи на замаяността, а тя – на липсата на приток на кислород до мозъка. 

Сърцебиене – бясното препускане на сърцето е провокирано от намаления обем на кръвта, който кара сърцето компенсаторно да повиши броя на съкращенията си, за да може да смогне в новосъздалите се условия.

Студени крайници – за да поддържа определена телесна температура, тялото се нуждае от добра циркулация на кръвта и от набавяне на необходимите хранителни вещества. Ниската циркулация води до намаляване на притока им към крайниците и затова, дори и в топлото време, те остават студени и бледи.

Виж още: Как да разпознаем инсулта

Причините за появата му обикновено са дехидратация, сърдечни заболявания, липса на хранителни вещества, заболявания на жлезите и др. 

Не подценявайте ситуацията и се консултирайте с лекар. Но също така много ще ви помогнат и следващите няколко съвета.

1. Пийте айран със сол сутрин.

2. Пийте достатъчно вода.

3. Хранете се разнообразно и не се подлагайте на строги диети.

4. Когато усетите, че кръвното ви е паднало, в чаша вода добавете 2 с.л. мед и няколко щипки сол. Разбъркайте и изпийте. Ефектът е моментален.

5. Не прекалявайте с алкохола, защото той води до обезводняване на организма, а от там и до ниско кръвно.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

6. Хапвайте червено цвекло. Поне веднъж седмично.

7. Накиснете 20-30 стафиди в купа с вода. На другия ден прецедете водата. Изпийте я до обяд, а стафидите хапнете за закуска. През целия ден кръвното няма да ви прави проблеми.

8. Не ставайте рязко. Това обикновено води до замайване при хората с ниско кръвно. Преди да станете от леглото или стола, вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти.

9. Не работете до късно вечер, не позволявайте на негативните мисли да завладеят съзнанието ви, почивайте си достатъчно и като цяло се стремете да избягвате стреса.

Виж още: Храни за здраво сърце

За да го избегнете:

Движете се по-често

Статичното положение в една поза, продължителното стоене прави, или седнали, особено с кръстосани крака, затруднява допълнително и без това не добрата циркулация на кръвта ви и накрая може да нямате сили да помръднете. Затова, старайте се да се раздвижвате леко, да сменяте положението на тялото си често и винаги, когато имате възможност, като разбира се, избягвате резките движения.

Забравете за бързото изправяне

Затова трябва да внимавате особено след сън. През нощта, докато спите, кръвното налягане е най-ниско и рязкото ставане от леглото може да ви замая до степен, в която напълно да изгубите равновесие или дори съзнание. Затова ставането след продължително лежане се прави бавно и постепенно, като първо сядате, постоявате 1-2 минути така и отново бавно се изправяте. Ако почувствате нестабилност, отново седнете и изчакайте. За съжаление се налага да правите това всеки път, за да си спестите неприятните усещания. 

Хранете се редовно, на не големи интервали

Нередовното хранене е една от причините за влошаване на състоянието на хипотониците. Затова, избягвайте да правите големи паузи между отделните хранения през деня и винаги носете под ръка нещо малко за хапване, ако ви прималее. Нещо сладичко в чантата е добър избор, дори да е само за всеки случай.

Виж още: Уникална напитка за изчистване на кръвоносните съдове

Спортувайте

Спортът ще раздвижи кръвта ви и ще подобри циркулацията, ще нормализира функциите на тялото ви и ще се чувствате по-тонизирани. Все пак, подберете спорт, в който няма много резки движения, за да не провокирате проблема си, а да подобрите състоянието си.
Позволете си масаж. Масажите са добър начин да подобрите кръвообращението си и да облекчите чувството на отпадналост, което ви преследва постоянно, но за да има ефект, трябва да ги прилагате редовно и то при специалист. 

Внимавайте с лекарствата

Четете внимателно листовките на медикаментите, които приемате, тъй като някои от тях водят до понижаване на кръвното налягане като страничен ефект, а във вашия случай това никак не е препоръчително. Ако забележите, че някое от изписаните ви лекарства има такъв страничен ефект, консултирайте се с лекаря си преди да започнете да го приемате. Посъветвайте се и какво бихте могли да пиете като добавка към храната, за да поддържате кръвното налягане в нормални граници.

Виж още: Кои билки понижават кръвното