Носенето на дебели връхни дрехи в детските столчета има негативно отражение върху безопасността. Необходима е само малка проба, за да установите потенциалната опасност

Скъсяването на светлата част и удължаването на тъмния период от денонощието са сигурен знак за идването на зимата. За родителите това означава прибиране на детските летни дрехи и приготвяне на зимния гардероб с неговите дебели палта и снежни костюми.

Това, което много от родителите не знаят обаче, е, че настаняването на дете, облечено с дебели дрехи в детското столче в автомобила е компромис с неговата безопасност. Затова препоръката на Chevrolet е да включат проверката на детските столчета в редовната сервизна подготовка на своя автомобил преди започването на зимата.

По данни на Министерството на транспорта във Великобритания близо 80 % от детските столчета в автомобилите се използват неправилно, като грешките при затягането на коланите на столчето са най-големият и значим сред установените проблеми. Дебелите зимни дрехи променят начина, по който тялото на детето се разполага в столчето, и не позволяват на коланите да се разположат по обичайния оптимален начин, вследствие на което опасността малкият пътник да изхвръкне от мястото си в случай на евентуален удар нараства.

В случай на сблъсък всяка дреха се свива от приложения натиск, но при дебелите снежни костюми това свиване е толкова голямо, че създава значителна хлабина между тялото и предпазния колан, давайки възможност да детето да се хлъзне извън детското столче при рязко спиране. Затова е важно предпазният колан да бъде затегнат плътно към тялото на детето през цялото време.

Най-добрият начин да осигурите безопасността на своите деца в автомобила през зимния сезон е да ги обличате в тънки и едновременно с това достатъчно топли дрехи от полар, както и да загреете купето на автомобила добре, преди да потеглите на път. След като затегнете добре колана на детското столче по обичайния начин, облечете детето с връхната дреха или якето наобратно - с гърба отпред и ръце в ръкавите. Така ще му осигурите достатъчно топлина през целия път, без да правите компромиси със сигурността.

Как да проверите дали зимното яке крие опасности

За да разберете дали зимната дреха на вашето дете е подходяща за безопасно пътуване в детско столче, отделете пет минути за проверка на неговата дебелина и доколко може да се свие при възникване на натиск върху предпазните колани по време на път.

• Демонтирайте детското столче от автомобила и го занесете вкъщи
• Облечете детето по начина, по който предвиждате да пътува през зимата - със съответното яке и/или снежен костюм
• Сложете детето да седне в столчето, поставете предпазните колани и ги затегнете така, че да прилепнат добре и да са му удобни
• Откопчайте коланите, без да променяте затягането им, и свалете детето от столчето
• Съблечете връхната дреха и настанете детето обратно на столчето
• Закопчайте, но не затягайте допълнително коланите. Проверете можете ли да пъхнете лесно два или три пръста между колана и тялото на детето в областта на ключиците? Ако това е възможно, значи използваната връхна дреха е твърде дебела и обемиста за безопасно пътуване в детското столче.

Подгответе своя автомобил за зимата

Зимните гуми са изключително важна част от автомобила през студения период от годината, защото именно те се грижат за осигуряването на оптималния му контакт с асфалта, върху който може да има също хлъзгав сняг или лед. Можете лесно да разпознаете зимните гуми по знака със снежинка отстрани на гумата. При този вид гуми се използва много по-мека каучукова смес, отколкото при летните, а грайферите са по-дълбоки и с различен, по-силно изразен профил. По този начин се осигурява много по-добра степен на сцепление на автомобила по снежна и заледена настилка, а поведението му при спиране е много по-стабилно.

Сред другите неща, които задължително трябва да проверите, са състоянието на акумулатора, светлините и чистачките на предното стъкло. Изправността и заряда на акумулатора могат да се проверят в сервиза, а светлините и чистачките са два от главните фактори за осигуряване на добра видимост в зимни условия. В допълнение към това е добре да проверите нивото на антифриза в охладителната система и наличието на достатъчно зимна течност за чистачки.

Какво трябва да имате винаги в автомобила

Добре е да имате винаги подръка стъргалка за сняг и подходяща дълга четка или метла за почистване на прозорците и автомобила от лед и сняг. Ако пътувате често в планински условия, трябва да сте подготвени с вериги за сняг в багажника, които да ви помогнат да се справите при силно заснежени или заледени участъци от пътя.

Ако се окажете затворени в задръстване и трябва да прекарате известен период от време на едно място, добре е в автомобила да разполагате с одеяло, чифт топли дрехи, както и с известно количество течности и храна - особено ако пътувате с деца. Ръкавиците и добрите зимни обувки, от друга страна, ще ви бъдат много полезни, ако например се наложи да слизате, за да поставяте вериги за сняг във виелицата.

В случай на лед и снеговалеж

За да си осигурите добра видимост, е много важно да почиствате винаги леда и снега не само от челното стъкло, но и от светлините, страничните огледала и останалите прозорци в автомобила. Преди да потеглите, трябва да отстраните натрупалия сняг от цялата каросерия на автомобила - включително и от покрива, защото при рязко спиране той може да се хлъзне напред и да покрие челното стъкло, отнемайки ви напълно видимостта в най-критичния момент.

В случаите на силен снеговалеж е добре да сте подготвени за използване на вериги за сняг. Те трябва да се монтират на предните колела при автомобилите с предно предаване и на задните, ако автомобилът използва конвенционално предаване.

Прочети още: "За Chevrolet с любов" от Владимир Тодоров