Охраната само на Доган струва на държавата 3 млн. лв. годишно

Бившите народни представители вече няма да се ползват с право на охрана от НСО дори и при заплаха за живота им. Това се предвижда проект на Закон за Националната служба за охрана, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ, пише в. "24 часа".

Кого ще защитава и кого не НСО

Проектът предвижда право на защита от НСО при заплаха за живота да имат само бившите премиери, президенти, председатели на Народното събрание и главни прокурори, но до 4 г. след края на мандата им.

При сигнал за заплаха за живота извънредно ще може да се назначава охрана само на народни представители, предвижда още проектът. При нужда НСО може да осигурява транспорт и охрана на шефове на ведомства зад граница, но тогава разходите трябва да бъдат възстановени на службата. 

НСО вече няма да охранява шефа на БНБ, но пък за сметка на това в списъка с длъжности лица, които могат да се ползват със защитата на Националната служба за охрана влиза кметът на София.

На практика се вземат гардовете на Станишев и Доган

На практика това означава, че ако Законът бъде приет, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев да бъдат лишени от охраната на НСО. На тях им е назначена охрана, защото има сигнали за заплаха срещу живота им.

По време на национален конгрес на ДПС през 2013 г. срещу Доган бе извършен опит за атентат с газов пистолет въпреки охраната. Самият опит предизвика вълна от дискусии в обществото, тъй като имаше доста съмнения за евентуална постановка на самия опит за атентат с цел извличане на политически дивиденти.

На Сергей Станишев пък е назначена охрана, защото е получавал заплахи след премиерския си мандат. Самият той не бе намерен за коментар вчера, но колегите му напомниха, че гардовете не са по негово желание, а защото такива са били правилата на НСО. Според близки на бившия лидер на БСП Станишев дори ще е доволен и най-вероятно няма да си наеме частна охрана, пише още изданието.

Виж още: Орязват бюджета на службите за сигурност

Румен Петков със свои гардове, привлечени от НСО

Депутати от ГЕРБ нарочиха за пазен от службата и зам.-шефа на АБВ Румен Петков. Оказа се обаче, че бившият вътрешен министър не ползва държавна охрана от излизането си от парламента. Гардовете му са били на служба в НСО, но са напуснали, за да останат с него като лична охрана.

"Взел съм ги да ме пазят, защото имам основания да се безпокоя, избрал съм най-добрите", коментира Петков.

НСО - служба за лукс

"В момента НСО е служба за осигуряване на лукс, не можем да си го позволим", заяви Андреев и коментира, че според обявени от Патриотичния фронт в началото на годината данни охраната само на Доган излизала 3 млн. лв. годишно на държавата.