Рой Харгроув, Славена Даскалова & Jazz Orpheus, Dayo и Dirty Purchase са имената, които свирят в първия ден на A to JazZ фест

Вече по-малко от месец ни дели от 3 юли, когато в Южен парк-2 се дава старт на най-обаятелното джаз събитие в София, A to JazZ. Хедлайнер в откриващия ден от юбилейното пето издание на фестивалa е един от най-великите тромпетисти на всички времена, Рой Харгроув. Към него се присъединяват Славена Даскалова & Jazz Orpheus, Dayo и Dirty Purchase.

На 3 юли начало на А to Jazz поставят Славена Даскалова & Jazz Orpheus със своя проект Pop & Rock Meets Jazz. Ще чуем известни поп и рок хитове, пречупени през погледа на певицата и нейните музиканти.

След тях на сцената се качва новата родна формация Dayo, която има амбиции да зареди публиката със своя иновативен и смел поглед върху музиката. Те ще представят нетрадиционното си звучене - свежа комбинация от хип-хоп бийтове и живи инструменти.

Непосредствено преди голямата изненада в първия ден, на сцената излиза любимата българска формация Dirty Purchase. Начело с невероятните вокалисти Амалия и Емил Минчев, Христослав Галилеев-Гальо и легендата Иван Лечев, бандата ще демонстрира своето, специално подготвено за юбилейното издание на фестивала шоу, в което умело се преплитат фънк, блус и соул.

Dirty-purchase

Кулминацията в първата вечер от A to JazZ настъпва с един от най-великите тромпетисти на всички времена - Рой Харгроув. От кубински джаз през няколко награди "Грами" и собствен бигбенд - Харгроув се справя блестящо с всеки проект. Освен богатото си солово творчество, той участва и в албумите на известни изпълнители, сред които Ди Анджело, Ерика Баду, Комън.

Тази година, за първи път в България, Рой Харгроув идва да ни зашемети в компанията на своя квинтет, заедно с Джъстин Робинсън (саксофон ), Съливан Фортнър (пиано), Амеен Салеем (бас) и Куинси Филипс (барабани). С музиканти от този ранг, музикалното възвишаване и сливане с неповторимото джаз звучене е повече от сигурно, уверяват организаторите.

Roy-hargrouv

В останалите две вечери на сцената излизат големите "Кени Гарет квинтет" (4 юли) и Хосе Джеймс (5 юли). Талантът и безмерният магнетизъм на артистите ще бъдат споделени в три поредни вечери с пламенната българска публика под свежестта и простора на открито небе.

Входът за A to JazZ Festival 2015 е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България". Събитието е част от Културния календар на Столичната община и под почетния патронаж на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Повече информация можете да следите в сайта на фестивала или от страницата на събитието във "Фейсбук".

Източник: Bulevard.bg