На учениците и на квесторите ще бъдат конфискувани телефоните, преди влизане в залата, а тоалетните и санитарните възли в сградите ще бъдат запечатвани

Строги мерки за сигурност на зрелостните изпити тази година. Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов представи мерките, които ще бъдат предприети срещу преписване на матурите тази година, след като миналата година имаше масови случаи на преписване.

Драконови мерки за сигурност

Така например преди всеки изпит ще бъдат събирани "телефоните и джаджите" и на дванадесетокласниците, и на квесторите, които ще ги пазят. Зрелостниците няма ще ползват само и единствено предварително подготвени черни химикалки, раздадени им от квесторите. 

За първи път освен 4000 зали, където ще пишат зрелостниците, ще се запечатват и санитарните възли в 624-е училища в страната, където ще се провеждат матурите. Освен от директори и учителите помещенията ще могат да бъдат наблюдавани и от родители, които са избрани предварително и следят за реда на доброволен принцип.

"Така, ако след като някой зрелостник иде до тоалетна по време на изпита и от там се чува: "А, Б, В..", ще има основание да се мисли, че някой му диктува отговори по телефон", обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

За първи път преди провеждането на изпитите специална техническа комисия ще проверява помещенията за "случайно" забравени вещи и ще ги запечатва. 

Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа.

За да се анулира изпитната работа на конкретния ученик и той да бъде пратен на поправителна матура обаче, най-вероятно ще трябва да се търсят и други доказателства, че ученикът има намерение да преписва.

Родителите на пост

За първи път родителите ще могат да следят целия процес в училищата - запечатването и отпечатването на залите, размножаването на изпитните материали, както и камерите за видеонаблюдение. В просветното ведомство пък обмислят технически вариант, чрез който да свържат всички камери в единна мрежа и да могат от София да наблюдават в реално време какво се случва в цялата страна по време на матурите. Освен това във всяко училище ще бъде пратен експерт от регионалния инспекторат или от МОН.

За да няма спекулации, че може да изтече информация от самото министерство, единственият човек, който ще разполага с ключа за стаята, където се държат вариантите за матурите преди тяхното теглене, е просветният министър Меглена Кунева. Според Станатов тя не е човек, от който би могло да изтече информация.

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници. За изпит по желание на ученика са записани 568 зрелостници. Над 200 деца със специални образователни потребности ще се явят на матури, 8 от които на Брайл. 

Зам.-министър Стаматов обяви, че изпити ще има в 624 училища. Те ще се провеждат в 4000 зали. Квесторите ще са над 10 хил. Те ще бъдат така разпределени чрез компютър, че да не познават децата, които са на изпит. Още 2000 учители ще участват в техническите комисии.