Неразбирателства между интернет гиганта и Руската федерация

Русия може да блокира "Туитър". Това заяви зам.-шефа на руската комисия по надзор на съобщенията (Роскомнадзор) Максим Ксензов в интервю за в. „Известия“, пише UReport. Причината е в несъответствия между политиката на интернет гиганта и нов закон в Русия, който ще влезе в сила от август.

Законът ще задължава всички блогъри в Русия, които имат повече от 3 хил. последователи и ползватели, да се регистрират в Роскомандор. Законът предвижда още блогърите да нямат право да разпространяват информация, която е държавна тайна, и да публикуват забранено в Русия съдържание. Те още ще са задължени да проверяват доколко публикуваната информация за физически и юридически лица е истина.

В обхвата на закона попадат не само руските блогъри и блог платформи, но и чуждите източници като "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър".

Според Ксензов в повечето случаи "Туитър" обаче отказва да отстрани „противозаконна информация“ и често в социалната мрежа се разпространява екстремистко съдържание.

Виж още: Как социалните медии променят бизнеса

"Ако в някакъв момент оценим, че вредите, които причиняват неконструктивните позиции на ръководствата на международните компании на руското общество, са съществени, ние ще бъдем длъжни да действаме спрямо записаното в закона", заяви още Ксензов.

Ако Русия се реши да спре "Туитър", това няма да бъде прецедент. Големи полемики предизвика взетото преди по-малко от два месеца решение на турския премиер Реджеп Ердоган, който през март ограничи достъпа на "синьото птиче" до Турция. Малко след това съдът определи решението като противозаконно и достъпът беше възобновен.