Руският енергиен министър коментира съдбата на двата проекта след срещата Путин-Ердоган

"Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24".

"Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата - търсена", посочи Новак.

По време на преговорите си в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се разбраха да възобновят работата по проекта за газопровод "Турски поток".

"Официално предложение от българска страна не е постъпвало. Да, водят се такива разговори. Четем в средствата за масова информация за желание на българската страна да създаде на своя територия хъб. Но ние изхождаме от това, че този проект не беше реализиран първо, защото България не даде разрешение за строителство в териториалните си води и че съответно този проект към днешна дата не се реализира", каза още Новак след срещата на двамата държавни глави и допълни:

"Много зависи тук, включително за доставката на газ и строителството на инфраструктура, от гаранциите, които ще даде Еврокомисията за необходимостта и възможностите за реализация на такава инфраструктура. Тук трябва да има взаимно съгласие и взаимен интерес. Интерес има, необходимо е само да се получи съответното разрешение."

Виж още: Какво си казаха Путин и Ердоган в Санкт Петербург

На журналистически въпрос за "Южен поток" Путин обясни, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни гаранции".

Относно "Турски поток" той заяви, че в частта за доставка на синьо гориво до Турция газопроводът вече не подлежи на съмнение, но по отношение на транзита към ЕС яснота няма.

"Трябва да обсъдим тези въпроси с европейските страни и най-вече с Европейската комисия в Брюксел. С турските ни партньори сме готови да работим по този проект, но първо трябва да се договорим с всички участници", коментира Путин.

"Купуваме 28 млрд. куб. метра газ от Русия - 18 млрд. от държавата и 10 млрд. от частния сектор. Затова "Турски поток" ще има две тръби. Турция ще използва едната за себе си, а по другата ще праща газ в Европа. Сред приоритетите ни е да построим тези тръбопроводи. Вярвам, че процесът ще бъде ускорен в близките месеци", каза от своя страна Ердоган.

Източник: BNR.bg