Певицата Андрония Попова, чиито изпълнения звучат в някои от най-добрите нови български филми, беше популярна и като част от дамското вокално трио с ретро репертоар (видео)

Андрония Попова - Рони, си отиде едва на 44-годишна възраст след тежко боледуване.

Певицата беше фронтдама на Nasekomix и част от вокалното трио Sentimental Swingers.

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е, като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е, като мислиш, че всяко нещо е чудо" - личната й философия припомниха във "Фейсбук" от издателство "Колибри", които разпространяват нейните албуми с групата: Adam’s Bushes, Eva’s Deep (2009) и "Великани и джуджета" (2016).

През февруари беше организиран благотворителен концерт в нейна подкрепа, припомня Нова телевизия.

Сега приятелите и почитатели се сбогуват с нея в социалните мрежи, припомняйки емблематични изпълнения от репертоара й - като "Повей, ветре" на Паша Христова от концерта с песни на Йосиф Цанков.

Песните й с "Насекомикс" са фон за някои от най-добрите нови български филми - като "Каръци" (2015), откъдето е Middle Finger Class, и "Източни пиеси" (2009) на Камен Калев, в който звучи най-големият хит на групата, "Инжектирай ме с любов".

Автор на текста му е поетът Марий Росен, с когото Рони участва в друга култова БГ група, Help Me Jones.

През 2010 г. тя украси корицата на сп. "Ева", а в интервюто си сподели своето убеждение, че пеенето е вид магия, която може да ти докара щастие или болка. Изпитала го е на гърба си - две години прекарва в САЩ, където през 1997 г. заминава да учи джаз пеене, разказва изданието.

Няма пари да плати цялата такса, въпреки че е спечелила стипендия за следването. За да я събере, работи в магазини, хотели и казино в Атлантик Сити. По някое време е преводачка и секретарка на съмнителна фирма на руснаци от нюйоркския квартал "Малката Одеса".

В един момент усеща, че с два часа сън на ден, откраднати в автобуса на път от Ню Йорк за Атлантик Сити, започва да вижда живота изкривено, да се откъсва от тялото си. Малко преди да загуби себе си някъде из просторите на Америка, се връща в България.

Преди това е завършила пиано и класическо пеене в музикалното училище "Любомир Пипков" в София, а след това - арт мениджмънт в НБУ и вокална педагогика в СУ "Св. Климент Охридски".

"Насекомикс" създава през 2001 г. с приятели и бившия си мъж (и баща на дъщеря й). Стилът им се определя като смесица от електронна музика, джаз, рок, пънк, инди, фюжън, трип-хоп.

Още по-голяма популярност има вокалното трио "Сентиментал суингърс", което сформира през 2010 г. заедно с Вера Шандел, Десислава Андонова (Деси от Phuture Shock) и музикантите от "Михаил Йосифов секстет".

Ретро репертоарът им, който включва кавъри и авторски песни като "Аз не правя така", възражда интереса към суинга, шансоните, джаза - и е реверанс към 30-те, 40-те, 50-те, 60-те години и вокални групи като "Андрюс систърс".