Преборилата рака Сам Тейлър-Джонсън е известно име в британските артсреди и днес е омъжена за главния актьор от филма "Шут в г*за"

Режисьорката на "Петдесет нюанса сиво" Сам Тейлър-Джонсън, преборила конкуренцията на Анджелина Джоли, Стивън Содърбърг, Джо Райт и Гюс ван Сант, всъщност е скулпторка.

Виж още: "Петдесет нюанса сиво": 10 любопитни факта за филма

Започва да се занимава с фотография и видео инсталации в началото на 90-те, когато е сред най-нашумелите млади британски творци.

Има множество самостоятелни и групови изложби, номинирана е за наградата "Търнър", а през 1997 г. на венецианското биенале й присъждат отличие за най-обещаващ млад художник.

Късометражният й филм Love You More (2008) е номиниран за наградата БАФТА и се състезава за "Златна палма" в Кан. "Петдесет нюанса сиво" е едва вторият й опит в пълнометражното кино.

Сред най-популярните нейни произведения в другите жанрове е едночасовият видеопортрет на спящия Дейвид Бекъм (David, 2004), поръчан от Националната портретна галерия в Лондон.

Там се съхранява и нейният автопортрет в еднореден костюм със заек (Self-portrait in Single-breasted Suit with Hare). Фотосът е заснет скоро след като е преборила рака, а препарирания заек тя определя като символ на похотта и страстта, с които няма намерение да се разделя.

Известна е и със серията фотографии "Плачещите мъже" (Crying Men, 2002-2004), за която снима кинозвезди като Робин Уилямс, Шон Пен, Лорънс Фишбърн, Джон Легуизамо, Ед Харис, Гейбриъл Бърн, Уилям Дефо, Майкъл Гамбън, Даниел Крейг, Джуд Лоу, Филип Сиймур Хофман, Дъстин Хофман, Бен Стилър, Бенисио Дел Торо и Пол Нюман.

От първия си брак с артдилър, просъществувал десетилетие (1997-2008), има две дъщери. Запознава се с втория си съпруг Арън Джонсън, докато го снима в главната роля в своя пълнометражен дебют Nowhere Boy (2010) - биографичен филм за тийнейджърските години на Джон Ленън.

Тогава той е само на 19, известен от екшън комедията , а тя е двойно по-възрастна от него. Женят се през 2012-а, след като Сам му ражда две деца, отново момичета. Арън приема и нейното фамилно име, за да бъде също Тейлър-Джонсън.

Тя го режисира и в клипа на R.E.M. към сингъла ÜBerlin от техния финален 15-и албум Collapse into Now (2011).

Вече почти на 48, Сам Тейлър-Джонсън е водила и две битки с коварна болест, увенчали се с успех. На 30 тя е диагностицирана с рак на дебелото черво; три години по-късно й откриват и рак на гърдата. По-късно признава, че не би се справила с това изпитание без заниманията с трансцедентална медитация. Практикува и йога.

"Петдесет нюанса сиво" е по кината от тази седмица и първите отзиви са налице. Според някои критици филмът има своите недостатъци, но поне е в пъти по-добър от книгата. Други обаче коментират, че е под нивото дори на някои реклами за парфюм...

Тепърва ще видим дали ще й оставят да заснеме и следващите два филма от трилогията или ще я споходи съдбата на режисьорката на първия "Здрач" Катрин Хардуик, която трябваше да отстъпи мястото си на мъже.

Сам Тейлър-Джонсън на снимачната площадка на филма с двамата главни актьори Джейми Дорнан и Дакота Джонсън