Датчанинът Ларс Андерсен показва как са стреляли майсторите стрелци в древността и средновековието

Всеки, който види какво може да прави датчанина Ларс Андерсен, може спокойно да прати Робин Худ да яде ряпа. Уникалният стрелец с лък стана хит в интернет, след като преобърна голяма част от представите за стрелбата с лък в миналото.

Лъкът е едно от най-древните оръжия на човека, като е използван както за лов, така и за война. Хилядолетията употреба на това оръжие са изградили невероятна техника, която обаче е пратена по дяволите от Холивуд. Американската киноиндустрия създава редица митове за стрелбата с лък, като част от тях са държането на стрелата и колчанът за стрели, преметнат през рамо.

Да разбиеш холивудските митове

Ларс, който борави с лък от 10 години, доказва обаче, че това не е точно така. Той демонстрира, че съвременните ни представи за стрелба с лък са повлияни от модерното използване на оръжието за спорт и лов, които поставят динамиката и начините на боравене с него в доста по-различни измерения. На негова страна са редица текстове и фрески от античността и средновековието. И безспорните му умения.

Датчанинът показва как се стреля бързо (и точно) от движение. Сред уникалните му постижения са изстрелването на 3 стрели за по-малко от 2 секунди, способността да улови пусната срещу него стрела, за да я изстреля на свой ред обратно, както и редица други непосилни за обикновен човек номера с лък.