Новоизбраният президент отхвърли молбата на ГЕРБ да се продължи с две седмици живота на 43-то Народно събрание, за да бъде прието мажоритарното гласуване

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание.

Всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев. 

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", пише в позицията си Радев. 

Виж още: ГЕРБ искат още две седмици работа на НС

"На 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент. След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

"Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане", посочва още Радев.

Позицията на Радев е пряк отговор на искането на ГЕРБ НС да работи още две седмици, за да се приеме мажоритарното гласуване, гласувано на референдума в края на миналата година.

ГЕРБ внесе в парламента проект за промени в Изборния кодекс, който обаче срещна изненадваща съпротива в правната комисия. Промените бяха подкрепени само от шестима депутати от ГЕРБ. Против гласуваха 11 членове на комисията от БСП, ДПС, Реформаторския блок, "Атака", Патриотичния фронт, БДЦ-НС и АБВ. 

С това по всичко личи, че мажоритарният вот ще бъде решен от следващото Народно събрание. 

Източник: в. "Сега"