Според руския президент НАТО постоянно си търси външен враг, за да оправдае съществуването си

Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския кинорежисьор Оливър Стоун, че открит и мащабен въоръжен конфликт между Русия и САЩ няма да остави жив никого, предава ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

"Смятам, че никой няма да преживее такъв конфликт", заяви руският президент, отговаряйки на въпрос дали САЩ ще спечелят, ако противостоенето между Москва и Вашингтон премине през "гореща" фаза. 

Освен това Стоун се поинтересува дали избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще даде надежда за изменяне към по-добро на руско-американските отношения. "Надежда винаги има", посочи Путин. 

Виж още: Русия е втора по износ на оръжие в света

В интервюто Владимир Путин оспорва и причините за продължаващото съществуване на НАТО, като според него Алиансът се занимава "с постоянно търсене на външен враг", за да оправдае съществуването си.

"Вече няма Източен блок, няма и Съветски съюз. Защо тогава НАТО съществува? Струва ми се, че, за да оправдае своето съществуване, НАТО се нуждае от външен враг. Има постоянно търсене на външен враг или каквито и да е провокации, за да се нарече някой противник", заяви Владимир Путин по време на интервюто.

"НАТО е външнополитически инструмент на САЩ, в който няма съюзници, а има само техни васали. Когато една страна стане член на НАТО, на нея вече ѝ е много трудно да се съпротивлява на натиска, оказван от такава огромна държава като САЩ - лидерът на НАТО", обяснява гледната си точка Путин.

Гневът му е особено засилен от най-новото попълнение на Съюза - Черна гора. Кремъл реагира остро на приемането на балканската държава в НАТО и обяви, че ще има ответни мерки.

Виж още: Русия: Не заплашваме Швеция, но ако тя се присъедини към НАТО, ще реагираме

В един момент от интервюто Оливър Стоун пита руския президент: "Би ли било проблем за вас да си представите, че взимате душ в подводница с мъж-гей?"

"Както знаете аз съм майстор по джудо и самбо. И мога да ви кажа, че в качеството си на държавен глава вярвам, че мое задължение е да защитавам традиционните ценности и семейните ценности. Защо? Защото от еднополовите бракове не се раждат деца. Бог е решил така и ние трябва да отделяме внимание на раждаемостта в нашата страна. Трябва да укрепваме семейството. Но това не значи, че са възможни преследвания на когото и да било", отговаря Путин и добавя, че "не би отишъл с него под душа, за да не провокира". 

Документалният филм "Интервюто на Путин", в който има четиричасово интервю с руския президент, е в четири части и ще се излъчи по канала Шоутайм на тв компанията Си Би Ес от 12 юни.

Източник: Агенция "Фокус"