Загинали са двама сирийски военни, а други 15 са ранени, като атаката е в отговор на навлизането на проправителствени сили в зоната за сигурност

Водената от САЩ антитерористична коалиция нанесе нов удар по проправителствените сили в Сирия, съобщават De Re Militari.

Военно-въздушните сили са унищожили военни части на режима на Асад в град Ат Танфе. Загинали са двама сирийски военни, а други 15 са ранени. Това е втори подобен инцидент за последния месец.

В официалното съобщение на коалицията се съобщава, че са унищожени "допълнителни сили, подкрепящи сирийския режим в установената зона за избягване на конфликти в Южна Сирия".

"Въпреки предишните предупреждения, поддържащите режима сили навлязоха в установената зона за избягване на конфликти. Става дума за танк, артилерия, средства за ПВО, носещи въоръжение автомобили и повече от 60 войници, които представляваха заплаха за коалицията и партньорските сили, намиращи се в гарнизона Ат Танфе", пише в съобщението.

Съюзниците съобщават, че след няколко предупреждения са "унищожени две единици артилерия, една единица ПВО, а танкът е повреден".

Коалицията отбеляза, че военните ѝ се намират в Ат Танфе вече няколко месеца и обучава местните жители за борба срещу "Ислямска държава". Във връзка с новите удари командването на съюзниците подчерта, че не възнамерява да воюва със сирийските власти, но ще се защитава при необходимост.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е информиран за случилото се.

Москва веднага реагира. От Кремъл определиха удара като "пряко участие на коалицията във военния конфликт'. Русия щяла да повдигне този въпрос на извънредно свикване на Съвета за сигурност на ООН. 

Източник: De Re Militari